Direct naar de inhoud.

BBB grote winnaar in Stadskanaal, FvD, CDA en SP verliezen flink

  • door:
  • op:
De laatste stemmen worden het gemeentehuis van Stadskanaal binnen gereden | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Als tweede gemeente van de provincie Groningen kwam Stadskanaal om klokslag 1 uur met de uitslag van de Provinciale verkiezingen.

BBB is de grote winnaar, ruim een derde van de Knoalsters stemde op de nieuwkomer die met 32,6% aan kop gaat. ChristenUnie komt met 12,8 procent op de tweede plaats, een verlies van 4%. Gevolgd door PvdA en PVV die met 1,8 en 4% kelderden. 

Grootste verliezers op ’t Knoal zijn Forum voor Democratie (in 2019 de tweede partij op ’t Knoal) die bijna 10% daalt. CDA die met 5,7% op de zesde plaats komt, een verlies van 6,4%, en de SP die halveert van bijna 10 naar 4,5%. 

Ook de opkomst is in Stadskanaal gestegen. Waar er in 2019 ruim 52 procent van de Knoalsters kwam stemmen is dat nu ruim 57%.

Statenlid Siersema: ‘Deur staat voor BBB open’

Statenlid Nadja Siersema (GroenLinks) reageert positief op de uitslag in haar woonplaats Stadskanaal. Hoewel GroenLinks met 0,8% daalt, ziet ze het als een positief signaal dat de partij redelijk stabiel is gebleven. ‘Als je kijkt naar de opkomst is het echt niet slecht. Vier jaar geleden enorm goed gescoord en nu redelijk stabiel gebleven’, vertelt Siersema aan RTV1. 

BBB lijkt behalve in Stadskanaal ook in de gehele provincie de grootste te worden. Siersema sluit een samenwerking tussen haar partij en de BBB op voorhand niet uit. ‘Als BBB de grootste wordt zullen ze in de onderhandelingen de lead nemen. We gaan dan ook zeker met ze in gesprek. Onze deur staat voor ze open. En of we eruit gaan komen, de tijd zal het leren.’

Bron: NOS


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal