Direct naar de inhoud.

BBB stormt naar de top in Borger-Odoorn, Forum, PvdA en VVD grote verliezers

  • door:
  • op:
BBB fractievoorzitter Caroline van der Plas | © Still NOS

BORGER-ODOORN – De BBB van lijstrekker Gert Jan Schuinder is de grootste partij geworden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in Borger-Odoorn. De partij pakt 37,9 procent van de stemmen. Forum voor Democratie, PVDA en de VVD zijn de grote verliezers. De opkomstpercentage in Borger-Odoorn ligt op 65,9 procent. Ruim 7 procent hoger dan vier jaar geleden.

Het is een trend die door heel Drenthe gaat. Overal is BBB namelijk de grootste partij geworden. De partij zal vanaf morgen dan ook aan zet zijn in de gesprekken voor een nieuwe coalitie. Naast de BBB is JA21 de grote winnaar in Borger-Odoorn. De partij komt binnen met 2,1 procent. Verder valt op dat Partij voor de Dieren als enige gevestigde partij weet te winnen. De partij gaat van 4 procent naar 4,3 procent.

Forum voor Democratie is de grootste verliezer in Borger-Odoorn. De partij verliest 10,8 procent en komt uit op 3,2 procent. Ook voor de PvdA en de VVD was het een teleurstellende avond in Borger-Odoorn. De PvdA verliest 5,5 procent en komt uit op 9,7 procent. Daarmee is de PvdA nog wel tweede achter de BBB. Daarachter komt de VVD van de uit Odoornerveen afkomstige Roelof Oosting met 7,8 procent. Ook die partij verloor echter fors met 5,1 procent.

Proteststem

Oosting wil allereerst de BBB feliciteren en ziet dat de kiezer duidelijk is geweest met haar stem. ‘Dit is echt een proteststem tegen het Haagse beleid. Die boodschap is groter dan ik had verwacht van tevoren.’ De VVD staat volgens Oosting open om het gesprek met BBB aan te gaan voor het vormen van een coalitie. ‘De punten die de BBB heeft, hebben wij ook. We kunnen onze puntenlijsten bijna op elkaar leggen,’ zo laat Oosting weten.

De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Borger-Odoorn.


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal