Direct naar de inhoud.

Veendammer Dick Lukkien komend seizoen nieuwe hoofdtrainer FC Groningen

  • door:
  • op:
De 50-jarige Veendammer gaat van Emmen naar Groningen © Twitter Dick Lukkien

GRONINGEN/VEENDAM – FC Groningen heeft Dick Lukkien aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer voor komend seizoen. De 50-jarige Veendammer volgt Dennis van der Ree op, die vertrekt bij de club.

Na het ontslag van Frank Wormuth zat toenmalig technisch directeur Mark-Jan Fledderus al met Lukkien om tafel. FC Groningen zag in hem de ideale kandidaat om de boel weer op de rit te krijgen. Lukkien had zelf wel oren naar een overstap, maar voorzitter Ronald Lubbers van FC Emmen hield de trainer aan zijn contract. 

‘Dan is het voor mij heel simpel’, zei Lukkien destijds. ‘Dan gaan we het seizoen hier op een prachtige manier afmaken.’ 

Gesprekken met anderen

FC Groningen ging nadat duidelijk werd dat Lukkien niet al in de winterstop kon komen, het gesprek aan met Jaap Stam (clubloos), Dick Schreuder (PEC Zwolle) en Joseph Oosting (RKC), maar geen van allen kon worden verleid om de overstap naar de Euroborg te maken. Daarop werd assistent-trainer Dennis van der Ree doorgeschoven. 

Hulp voor Van der Ree

Vlak voor de hervatting van de Eredivisie werd het vertrouwen in Van der Ree uitgesproken voor de rest van het seizoen. Daarmee stond Van der Ree voor het eerst als hoofdtrainer op eigen benen. Na de transferperiode werd technisch directeur Fledderus ontslagen en kwam Hans Westerhof in dienst als adviseur van de club. Dit op verzoek van Van der Ree om hem te helpen bij het reusachtige karwei om FC Groningen in de Eredivisie te houden. 

Assistent Arts vertrekt

Van der Ree verloor met FC Groningen de eerste zes officiële wedstrijden en pakte op 5 februari zijn eerste punt in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Het lukte hem niet om uit de gevarenzone te komen, waardoor de Trots van het Noorden tot het einde van het seizoen moet vechten om lijfsbehoud. Voor de Rotterdammer eindigt na dit seizoen zijn werk in Groningen. Van der Ree wil niet weer een stap terug doen en hoopt zijn geluk als hoofdtrainer elders te gaan beproeven. Voor assistent-trainer Alfons Arts is komend seizoen ook geen plek meer bij het eerste elftal van FC Groningen.

Lukkien heeft FC-verleden

De nieuwe trainer Lukkien, geboren in Winschoten, is een oude bekende van de FC. Hij begon zijn trainerscarrière als assistent-trainer in Veendam maar maakte in 2010 de overstap naar FC Groningen waar hij drie jaar hoofdtrainer van het beloftenelftal was. Daarnaast werd hij in 2011 onder Pieter Huistra assistent-trainer van het eerste elftal. Die rol vervulde hij ook onder Robert Maaskant en Erwin van de Looi. Met laatstgenoemde won hij in 2015 de KNVB Beker. 

In 2016 vertrok Lukkien naar FC Emmen om voor het eerst hoofdtrainer in het betaald voetbal te worden. De Drentse club kwam destijds nog uit in de eerste divisie. Twee jaar later promoveerde FC Emmen tegen alle verwachtingen in door in de beslissende wedstrijd van de play-offs met 3-1 van Sparta te winnen. In 2021 degradeerde Lukkien weer met FC Emmen, maar na een jaar keerden de Drenten alweer terug op het hoogste niveau. Daar strijdt FC Emmen momenteel samen met FC Groningen, Excelsior en Cambuur Leeuwarden tegen degradatie. 

Presentatie komende week

Lukkien heeft bij FC Emmen een aflopend contract, waardoor FC Groningen geen transfervergoeding hoeft te betalen. Bij zijn presentatie als hoofdtrainer, begin komende week, zullen de overige details bekend worden gemaakt, zoals de duur van het contract.

Reactie technisch manager FC Emmen

“Afgelopen week werden we op de hoogte gesteld over het definitieve vertrek van Dick. We wilden deze week niet communiceren in verband met Sparta-thuis en het over dit weekend tillen. De timing van dergelijk nieuws is niet snel goed, zeker niet in de fase waarin wij verkeren. Intern zijn we bezig met lijfsbehoud, dat is prioriteit nummer 1. Daar gaan we deze interlandbreak extra voor benutten. Uiteraard kijken we daarbij ook verder, richting het volgende seizoen.”, vermeldt FC Emmen vandaag op hun website.

Dit is een artikel van RTV Noord door verslaggever Stefan Bleeker. RTV Noord en RTV1 werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal