Direct naar de inhoud.

Eerste asperges uit Groninger grond worden al gestoken: ‘Altijd een mooi moment’

  • door:
  • op:
De eerste asperges steken in Borgercompagnie de kop boven de grond. Foto: Steven Radersma/RTV Noord

BORGERCOMPAGNIE – Het is al een week lente en de echte liefhebbers van asperges weten dan hoe laat het is: het eerste ‘witte goud’ van het seizoen kan worden gestoken. Teler Frank Doornbosch uit Borgercompagnie is er traditiegetrouw als de kippen bij.

Doornbosch loopt met twee medewerkers door het perceel waar de eerste asperges kunnen worden geoogst. Ze zijn gewapend met speciale messen waarmee ze de bleke stengels steken.

‘Het is altijd weer een mooi moment’, zegt hij. ‘De lente is nu echt begonnen. Asperges behoren tot de eerste groenten die geoogst kunnen worden.’

Niet goedkoop

‘Je kunt zien dat ze hier en daar tegen het plastic aan drukken’, vervolgt Doornbosch, terwijl hij één van de ruggen waarin de asperges groeien inspecteert. Hij trekt het zwarte plastic opzij en steekt met een ferme beweging – tsjak – een asperge los.

‘Dit is een mooi exemplaar’, constateert hij tevreden. ‘Deze kwaliteit doet tien à elf euro per kilo op de veiling. Als ze via de groothandel in het schap van de supermarkt terechtkomen, kosten ze zestien à zeventien euro.’

Doornbosch is traditiegetrouw één van de eerste telers die asperges kunnen telen. Dat kan doordat hij een deel van zijn asperges laat groeien in verwarmde ruggen. Via een buizenstelsel wordt warmte van een nabijgelegen biogasinstallatie door de ruggen gevoerd.

‘Daar onderin, bij de knollen, is het ongeveer zeventien graden’, zegt Doornbosch. ‘Bij die temperatuur groeit de asperge optimaal. Het is een knol die knoppen vormt waaruit stengels, de asperges, groeien. Op die manier kun je per seizoen zeven, acht keer oogsten van één plant.’

Ook van de koude grond

De verwarmde ruggen van Doornbosch beslaan twee hectare. Verderop in Borgercompagnie heeft hij nog zes hectare waarin asperges zonder extra warmte groeien. Daar begint de oogst eind april, begin mei.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken. Bekijk ook de videoreportage op de site van RTV Noord.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal