Direct naar de inhoud.

Veendamse Kim Fial is internationaal kampioen kickboksen geworden

  • door:
  • op:
Kim Fial met haar prijs. | Foto: Malou Vos

VEENDAM- De 20- jarige Kim Fial uit Veendam is nog maar een jaar begonnen met kickboksen en kan zich nu al internationaal kampioen noemen in de gewichtsklasse 71 kg+. Ze won deze titel in het Duitse Arnsberg. Volgens Fial is ze een snelle leerling door haar toewijding aan de sport: ‘Ik denk dat ik kickboksen zo snel heb geleerd omdat ik het heel leuk vind om te doen. Ik heb veel discipline en train vijf keer in de week. Verder hardloop ik ook vier dagen in de week.’

Kim zegt dat ze wel zenuwachtig was haar grote wedstrijd: ‘Het was mijn eerste wedstrijd dus ik zat eerst te kijken van hoe gaat zoiets. Ik was ontzettend nerveus totdat ik in de ring stond. Het duurde heel lang totdat mijn tegenstander haar bescherming aan had. Dus ik zat de hele tijd naar haar te kijken en toen dacht ik dit gaat mij wel lukken. Van te voren heb ik met mijn trainer de tactiek besproken om er gelijk op af te gaan. De tegenstander geen ruimte geven om na te denken en te blijven knokken en die tactiek is gelukt.’

Bekijk in de video hoe Kim vertelt over het verloop van haar wedstrijd:

‘Ze is elke dag met de sport bezig’

Kim traint drie avonden in de week in Winschoten bij Budocentrum Chikara en twee avonden bij KB Groningen. Volgens een van haar trainers René Beertema is Kim altijd met haar geliefde sport bezig: ‘Het vraagt veel toewijding. Ze is er ontzetten serieus mee bezig. Naast het kickboksen is ze ook veel bezig met hardlopen. Ze is elke dag met de sport bezig. Dan zie je dat het beloond wordt. Ik merkte dat ze snel dingen op pakt tijdens de trainingen. Ze is heel leergierig en ze wil alles weten. Het is een mooie samenwerking.’

Een echte inspiratiebron heeft Kim niet maar ze kijkt wel veel naar de tactiek van andere vrouwelijke kickboksers: ‘Ik kijk naar vrouwen die agressiever zijn in hun vechtstijl. Die niet afwachtend zijn. Verder kijk ik ook naar kickboksers van mijn gewichtscategorie op die manier weet ik wat hun vechtstijl is. In juni wordt de beslissing gemaakt naar welke wedstrijden we nog meer gaan.’

Aan ambitie ontbreekt het de Veendamse in ieder geval niet: ‘Ik wil graag Nederlands kampioen worden. Daar ga ik zeker voor. Daar ga ik hard voor werken.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal