Direct naar de inhoud.

Weggeefkasten van Ilona in Veendam: ‘Ik merk dat er steeds meer aanloop is’

  • door:
  • op:
Ilona en de inhoud van een van de weggeefkasten. | Foto: Malou Vos

VEENDAM- Ilona van de Pol en haar man besloten een weggeefkast te plaatsen achter hun woning aan de Tjariet 45 in Veendam. ‘Wij zullen de kasten met boodschappen en verzorgingsproducten vullen voor iedereen die het even niet red. Mijn doelgroep zijn de mensen die niet bij de voedselbank lopen maar daar net boven zitten. Die hebben het momenteel heel moeilijk.’ Ook startte ze een Facebookgroep voor mensen die behoefte hebben aan spullen en artikelen willen doneren. Deze groep telt inmiddels 330 leden en is sterk opgelopen in de laatste weken.

‘Ik merk dat er steeds meer aanloop is alleen gister al hebben we er twee nieuwe aanmeldingen bij gekregen via de Facebookgroep. Dan zie je dat er behoefte is naar deze kasten en dat mensen blij zijn dat ze hier gebruik van kunnen maken. Momenteel maken er tien tot twintig mensen gebruik van de weggeefkasten’.

‘Wij zijn met de weggeefkasten begonnen om we veel verhalen hoorden over mensen die het financieel moeilijk hebben. Mensen die bijvoorbeeld zeiden dat ze in de avond een beetje water dronken om het honger gevoel tegen te gaan. Een vriendin van mij werkt in het noorden op een basisschool. Van haar hoorde ik schrijnende verhalen over kinderen die zonder ontbijt op school kwamen of geen lunch mee konden nemen. Ik ben zelf een pleegouder dus kinderleed gaat mij erg aan het hart. Daarom dacht ik wij hebben het prima en veel mensen kunnen wel wat missen. Als we allemaal een beetje doen en de mensen helpen die het moeilijk hebben. Dan is het voor iedereen te dragen’.

Bekijk in de video wat er allemaal in de weggeefkasten zitten van Ilona:

Een aantal regels

Ilona hanteert wel een aantal regels bij gebruik aan de kasten: ‘De kasten zijn niet snel leeg. De meesten mensen houden zich goed aan de regels. Iedereen mag vijf producten per keer uit beide kasten halen. Ook is er een kast die bestaat uit verzorgingsartikelen en een kast met extra dingen zoals speelgoed. Daar mogen de mensen twee extra dingen uit mee nemen. Mensen houden zich over het algemeen goed aan de regels. Het is voor iedereen nieuw en even wennen’.

‘Wij hebben een aantal mensen die af en toe wat langs brengen. Of die een oproep hebben gezien in mijn Facebook groep en denken ik heb nog wel wat in de kast liggen. We hebben buiten ook een donatie bak staan. Regelmatig kom ik thuis en staan er weer een aantal producten in. Soms zit die helemaal vol. Op die manieren vullen wij de kasten.’

Samenwerkingen

Plus Wildervank is een samenwerking aangegaan met Ilona en heeft een winkelkar voor haar in de winkel geplaatst. Hier kunnen mensen hun spullen doneren. Ilona haalt wekelijks de kar op om haar kast mee te vullen. Volgens supermarktmanager Patrick Kappen worden er wekelijk 20 tot 40 artikelen gedoneerd.

Ilona hoopt dat er in de toekomst meer samenwerking plaats zullen vinden: ‘Ik vermoed dat het aantal gebruikers van de kast gaat groeien. Ik heb er gister al een aantal aanmeldingen bij gekregen. Als je dat een paar keer in de week hebt zijn donaties zeer zeker welkom. Ik hoop dat er bedrijven zijn of lokale ondernemers of andere supermarkten die het een goed idee vinden en ook mee willen doen.’

Meer informatie over de weggeefkasten van Ilona is te vinden in haar Facebook Groep: ‘Weg geef kast Tjariet 45 Veendam’

Andere weggeefkasten

In de gemeente Stadskanaal, Borger-Odoorn, Pekela en in Emmen zijn er ook weggeefkasten en voedselkasten te vinden. Zo staan er kasten in Alteveer, Onstwedde, Klazienaveen, Barger-Compascuum, Zwartemeer, Emmen, Nieuw-Buinen, Borger en 2e Exloërmond.

Sinds 14 november vorig jaar staat er een voedselkast in Borger. Begin maart is het initiatief in Borger een stichting geworden, onder de naam Stichting Voedselkast Borger.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal