Direct naar de inhoud.

Plantenkast 2e Exloërmond omgebouwd tot een voedselkast

  • door:
  • op:
Verbouwing van de kast | Eigen Foto

2E EXLOERMOND – Al enkele jaren stond er in de voortuin van de Kerkhoflaan 4 in 2e Exloërmond een plantenkast, waar in het seizoen plantjes in staan en in de oogsttijd van allerlei lekkere dingen in geplaats worden. Vanaf januari dit jaar is de plantenkast omgebouwd tot een voedselkast. “Met deze voedselkast willen wij mensen die het financieel moeilijk hebben ondersteunen. Niet alleen voor mensen om spulletjes te halen, maar ook om te brengen, vertelt initiatiefneemster Fredericka Luik uit 2e Exloërmond. Ook startte ze een Facebookgroep voor mensen die behoefte hebben aan voedingsmiddelen en spullen en artikelen willen doneren.

Plantenkast

Al enkele jaren staat er een kast in de voortuin waar in het seizoen plantjes in staan en in oogst tijd van allerlei lekkere dingen in geplaats worden. Zowel groente als fruit. Kruiden en groenten, bloemen en tuinplanten konden op deze manier gratis gehaald worden uit de kast en andere mensen doneerden wat ze zelf te veel hadden. “Door gebruik te maken van de plantenkast kon iedereen diverse planten in de tuin krijgen en hoopten we anderen te inspireren om zelf groenten te verbouwen en te delen van de overvloed. Door bijvoorbeeld een gratis tomatenplant in je tuin te zetten kun je ontzettend veel tomaten oogsten en het is ontzettend eenvoudig”, vertelt Fredericka Luik aan RTV1.

Buurtborrel

“Tijdens een buurtborrel werd er gevraagd of de kast ook dit jaar weer in gebruik genomen kan worden. Ik opperde dat ik een stap verder wilde gaan. Niet alleen een plantenkast, maar ook een voedselkast. Een buurman bood enthousiast aan om een kast daarvoor te maken en anderen knikten ook direct enthousiast. Dus binnen no time werd de plantenkast omgebouwd tot voedselkast.”

Het Armoedefonds

“Het is overweldigend om te zien hoeveel mensen de kast een warm hart toedragen en de kast gevuld blijft. Complimenten voor iedereen die hier aan mee hebben gewerkt. Via het Armoedefonds krijgen we onder andere menstruatieproducten geleverd.”

Bijstandsgezin

“Zelf ben ik opgegroeid in een bijstandsgezin. Wanneer ik als volwassene terugkijk op deze tijd ben ik zo enorm trots op mijn ouders hoe ze zich in die tijd gered hebben. Het moet verschrikkelijk moeilijk zijn geweest om elke maand weer de eindjes aan elkaar te knopen om 4 kinderen te kunnen voeden. Als kind ben ik hier nooit echt bewust van geweest. En al wist ik natuurlijk wel dat we niet rijk waren.”

“Ik denk dat mijn ouders het heel veel makkelijker hadden gehad wanneer de taboe over armoede destijds niet zo groot was en deze initiatieven hadden bestaan. We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan wel iemand helpen. En heel veel mensen willen graag helpen maar weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Mensen zijn over het algemeen zo enorm lief, mensen die zelf leefgeld krijgen delen producten uit hun voorraadkast en leveren de spullen voor de voedselkast. Hoe gaaf is dat!”

Zwemzegels

“Een kast in je voortuin zetten die gevuld word door allerlei lieve buurtgenoten stelt niet zo veel voor, alle lof voor iedereen die enthousiast is en mee wil helpen. De voedselkast is van iedereen en voor iedereen. We hopen dat we nog veel zwemzegels van de Plus in Musselkanaal gedoneerd krijgen, zodat we ook zwem abonnement kunnen weg geven. Bij de kast staat een postbus om te doneren. Verder hoop ik op een kast waar weer plantjes in kunnen en hopelijk kunnen we anderen enthousiasmeren om ook eigen groenten en fruit te kweken”.

“De voedselkast is er voor iedereen”

“De voedselkast is niet alleen voor bijstandsgerechtigden maar is er voor iedereen. Mensen die net boven het minimum uitkomen hebben het veelal nog veel lastiger. Ze hebben geen recht op alle toeslagen als bijvoorbeeld afvalstoffenheffing, website meedoen en die energietoeslagen. Dat is verschrikkelijk. Per saldo komen ze dus veel lager uit dan het bestaansminimum. Dit zijn onder andere de mensen met lage inkomens en mensen die IVA-uitkering krijgen. De laatste groep kan niet werken, ze zijn hiervoor afgekeurd dus heeft deze groep geen mogelijkheden om extra inkomen te kunnen genereren. Dat is oneerlijk, want ze kunnen niets aan deze situatie doen en worden nagenoeg niet geholpen.”

Ambitie

“Ik heb niet de ambitie om een heleboel kasten te plaatsen, ik wil liever anderen aansporen om hetzelfde te doen, zodat ieder in zijn eigen buurt een kast kan vinden. Wat ook gewoon goed is tegen voedselverspilling. Er zijn verschillende kasten in de regio, in Nieuw Buinen is een kast en er is zelfs een Kledingbank. Echt geweldig!”, vertelt Fredericka Luik aan RTV1.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal