Direct naar de inhoud.

Hoofdpijndossier mestvergister in Borgercompagnie sleept zich voort, omwonenden overwegen aangifte

  • door:
  • op:
Een van de mestvergisters van Dankers bij Borgercompagnie. Foto: RTV Noord/Martijn Folkers

BORGERCOMPAGNIE – Het vertrouwen in de politiek is bij omwonenden van Dankers Bio Energy in Borgercompagnie gedaald tot een absoluut nulpunt. De omgeving roept de gemeente Veendam al jaren op om iets te doen aan de stankoverlast door de mestvergister van het bedrijf, maar tot nu toe zonder resultaat. Een aantal omwonenden overweegt nu aangifte te doen tegen de gemeente, omdat er maar niet wordt ingegrepen.

‘Twee jaar geleden hebben we een verzoek tot handhaving ingediend en sindsdien is er niks gebeurd’, zegt een van de omwonenden die niet bij naam genoemd willen worden in dit artikel. ‘Er is vorig jaar een controle geweest, maar daarna bleef het weer stil. Het bedrijf draait gewoon door en wij zitten weer in de stank.’

‘Handhavingsverzoek is als schaakspel’

Burgemeester Berry Link van Veendam zei vorig jaar dat hij het probleem van de stankoverlast binnen drie jaar wilde hebben opgelost. Tot nu toe sprak hij drie keer met de directie van Dankers Bio Energy en evenzo vaak met de omwonenden van het bedrijf.

‘We hebben met de burgemeester gesproken, maar worden eigenlijk niks wijzer’, zegt een buurtbewoner. ‘Zo’n handhavingsverzoek is als een schaakspel. De ene partij doet een zet en dan doet de tegenstander een tegenzet. Als dat gebeurt kom je ergens, maar de gemeente Veendam doet helemaal geen zetten, waardoor het spel stil ligt. We onderzoeken nu of we daar iets aan kunnen doen en overwegen een aangifte wegens belemmering van de rechtsgang.’

Burgemeester Link zegt dat er wel degelijk aan het probleem wordt gewerkt. Half februari zat hij nog met de directie van de firma Dankers om tafel en het volgende gesprek staat deze maand gepland. Over de inhoud van de gesprekken wil Link niks kwijt.

Rechtszaak

Tegelijkertijd loopt er nog een juridisch traject over 68 hectare aan landbouwgronden die het bedrijf wil pachten van de gemeente Veendam. Wethouder Henk Jan Schmaal heeft in het voorjaar van 2020 hierover gesprekken gevoerd met de directie van Dankers Bio Energy. De gronden mochten worden gepacht als het bedrijf maatregelen zou nemen tegen de stankoverlast.

De gemeente Veendam werkte hier uiteindelijk niet aan mee omdat door Dankers Bio Energy niet aan de voorwaarden werd voldaan, en heeft de gronden vervolgens voor een deel verkocht en verpacht aan andere partijen. Dankers Bio Energy heeft hier bezwaar tegen aangetekend en werd begin dit jaar door de pachtkamer van de Rechtbank Noord-Nederland in het gelijk gesteld.

Schadevergoeding?

Volgens de rechtbank is er sprake van een geldige pachtovereenkomst vanaf 31 december 2021 voor de duur van zes jaar en is de gemeente in die overeenkomst tekort geschoten. De kans is groot dat Dankers daarvoor een schadevergoeding gaat eisen bij de gemeente.

Wethouder Schmaal wil niet al te veel kwijt over de uitspraak van de pachtkamer. ‘Wij vinden dit een hele rare uitspraak en gaan in hoger beroep. We hebben vertrouwen in de goede afloop’, zegt Schmaal die nog bij het dossier betrokken is als wethouder van ruimtelijke ordening en vastgoed.

Tot voor kort werd de stand van zaken rondom het dossier Dankers bij elke commissievergadering door de portefeuillehouder toegelicht, maar dat gebeurt sinds een paar maanden niet meer. Ook de uitkomst van de rechtszaak is niet actief met de raad gedeeld.

‘Dat hebben we niet gedaan omdat we toch in beroep gaan en we verder niet in op de inhoud in kunnen gaan zo lang het nog onder de rechter is’, zegt Schmaal. ‘Via de besluitenlijst was voor iedereen duidelijk te zien dat we als college van B&W beroep hebben ingesteld in deze zaak.’

‘Net als overal’

Buurtbewoners zien het allemaal met lede ogen aan. Volgens hen wordt er al jaren geen vooruitgang geboekt in dit dossier en sleept het maar voort. Omwonenden vrezen weer een hele zomer stankoverlast, wat in de praktijk betekent dat ze niet buiten kunnen zitten en geen bezoek durven uit te nodigen.

‘Ach het is hier eigenlijk net als overal. Het vertrouwen in de politiek is helemaal weg. Er gebeurt gewoon helemaal niks’, zegt een omwonende.

De directie van Dankers Bio Energy wilde niet meewerken aan dit artikel.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal