Direct naar de inhoud.

Nederlands rolstoelhandbalteam geeft demonstratiewedstijd in Stadskanaal: ‘Wij hopen de sport naar het noorden te brengen’

  • door:
  • op:
Nederlands rolstoelhandbalteam in actie. | Foto: Hemmo Kuiper

STADSKANAAL- Het Nederlands rolstoelhandbalteam heeft een demonstratiewedstrijd in sporthal de Spont gehouden. Op het moment heeft het noorden nog geen rolstoelhandbalteam Ferry Roek voorzitter van handbalvereniging Jahn II hoopt dat daar verandering in zal komen door deze clinic: ‘De ideale uitkomst zou zijn als we aan het einde van deze dag vier of vijf mensen hebben ingeschreven voor deze sport. Die zeggen wij willen dit ook gaan doen.’

‘Over twee weken hebben we weer een vergadering met het team dat bestaat uit onder andere Stichting DWS, Welstad, gemeente Stadskanaal, Huis van de Sport Groningen en de Rabobank. Dan gaan we kijken of er mensen zijn die door willen met de sport. Als dat het geval is gaan we trainingen aanbieden. Zo hopen we dat het gaat groeien.’

Volgens Ferry zal de demonstratie in de sporthal bestaan uit verschillende onderdelen: ‘De bondscoach van het Nederlands rolstoelhandbalteam zal aan mensen een clinic geven die nog nooit in een rolstoel hebben gehandbald. Daarna is er een wedstrijd van het Nederlandse team en de mensen die de clinic gevolgd hebben. Die worden samen gevoegd, om ook te ervaren hoe het is als er een wedstrijd gespeeld wordt.’

Inclusief sporten

De voorzitter is van mening dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om te kunnen sporten: ‘Wij zijn onderdeel van het sportakkoord wat ik drie jaar geleden als voorzitter van de handbalvereniging heb getekend. Een van de speerpunten die erin zitten is inclusief sporten. Dit staat hoog in alle agenda’s van de gemeentes in Nederland. Ik had het idee om eens een keer wat anders te doen dan het gewone handbal.’

‘Ik wil graag iedereen aan het sporten hebben. Dit idee is toen ontstaan. Toen hebben we gevraagd of het Nederlands rolstoelhandbalteam hierheen kan komen als promotie en of daar mensen zijn die daar interesse in hebben. Wat ik nu zie vandaag, is het nu al geslaagd. Het is een hele leuke dag.’

‘Ik merk dat we ons als vereniging hier nooit op gericht hebben. Die groep is nu nog onzichtbaar voor ons maar die mensen zijn er wel. Die niet uit de rolstoel kunnen of alleen gebruik kunnen maken van een rolstoel tijdens het sporten, maar ook mensen die revalideren. Die gesport hebben op hoog niveau en niet meer kunnen spelen vanwege een been blessure die kunnen er ook aan meedoen.’

Bekijk in de video hoe het Nederlands rolstoelhandbalteam de clinic en demonstratie geeft:

‘Reizen naar Apeldoorn’

Wilma Reincke de Teammanager van het Nederlands rolstoelhandbalteam vind het belangrijk dat er in het noorden ook een mogelijkheid komt om de sport te beoefenen: ‘In het noorden van het land is geen rolstoelhandbalteam. Als mensen zich aan willen melden voor de sport en in het noorden wonen moeten ze nu reizen naar Apeldoorn. Dat is dan de dichtstbijzijnde. Dat is voor minder valide mensen bijna niet te doen. Je bent dan te lang aan het reizen om een uurtje te gaan sporten. Dat is wel heel jammer. We hopen dat er na deze demonstratie en clinic genoeg aanmeldingen binnen komen zodat handbalvereniging Jahn || ook kan beginnen met het geven van trainingen voor rolstoelhandbal’.

Ze zegt dat de mensen verbaasd zijn als ze voor het eerst de sport proberen: ‘Mensen verwachten niet dat het zo zwaar is want je moet rollen, gooien en vangen. Daar heb je minder tijd voor want je moet je handen gebruiken voor het rollen en voor al die andere handelingen. Je moet heel krachtig zijn in je bovenlichaam daar staan mensen vaak verbaasd van.’

‘Iedereen mag meedoen’

Volgens Joyce van Haaster de aanvoerster en keepster van het Nederlands rolstoelhandbalteam is het een prachtige sport die meer bekendheid mag krijgen: ‘Deze sport is zo mooi omdat het hele spelletje prachtig is om te spelen. Het is aanvallen, verdedigen en het gaat snel. In een wedstijd kan het alle kanten op gaan. Je weet pas echt of je gewonnen of verloren hebt in de laatste seconde van de wedstrijd. Je bent lekker actief bezig met elkaar.’

‘Het belangrijkste is om iedereen aan het sporten te hebben. Dus niet alleen mensen met een handicap maar bijvoorbeeld ook oud-handballers die niet meer gewoon kunnen handballen. Die zijn van harte welkom om in Nederland te komen rolstoelhandballen.’

Als er genoeg aanmeldingen zijn zal handbalvereniging Jahn || binnenkort beginnen met de eerste trainingen in sporthal de Spont.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal