Direct naar de inhoud.

Wisselwoningen langdurig warm en licht dankzij vindingrijkheid uit Stadskanaal

  • door:
  • op:
Dick de Raad in zijn bedrijfspand in Stadskanaal. Foto: Theo Sikkema/RTV Noord

STADSKANAAL – Op steeds meer plekken in het bevingsgebied in Groningen staan wisselwoningen als tijdelijke huisvesting. Voor inwoners die vanwege de versterking tijdelijk elders wonen. Dankzij Hybrid Power Units BV, een zusteronderneming van Generatoren Nederland B.V. in Stadskanaal, is er licht in de woningen en brandt de kachel.

Dat blijft ook zo, want het knoalster bedrijf heeft een contract met opdrachtgever Daiwa House Modular Europe ondertekend om gedurende de hele versterkingsperiode de energievoorziening te voorzien.

Het begon voor Dick de Raad en zijn mensen twee jaar geleden op één locatie en inmiddels staan op ongeveer 25 locaties in het gebied tussen Uithuizen, Delfzijl, Siddeburen en Bedum grote accu’s, zonnepanelen en een generator als back-up. Zogeheten hybrid power units. Generatoren Nederland B.V. kwam hiervoor in beeld, omdat het door de drukte op het stroomnet onmogelijk bleek om wisselwoningen zo snel van energie te voorzien.

Redder in nood

‘Deze modulaire woonwijken zet Daiwa House vanuit de Eemshaven in twee à drie maanden neer aan de rand van het dorp en zo vlug kan Enexis daar nooit aansluitingen realiseren.’ Daardoor blijkt De Raad een soort redder in nood. ‘Bovendien is het duurzaam en het geeft weinig lawaai.’

Medewerkers bouwen één energievoorziening op alle locaties van het dorpje met wisselwoningen. Zo’n energievoorziening heeft één of twee accupakketten, zonnepanelen en één of twee generatoren. Daarnaast verzorgen ze het onderhoud plus de brandstofvoorziening.

Het heeft voor de bedrijfsvoering van Generatoren Nederland grote impact. ‘Bij ons is de focus versneld verschoven van diesel naar hybridesystemen. Dat heeft door de hulp aan Oekraïne en extra opvang van vluchtelingen in Nederland een vlucht genomen.’ Dat zorgt voor meer dan een verdubbeling van de hoeveelheid medewerkers. Het ging in korte tijd van vier naar tien personeelsleden.

Vooruit denken

‘Het werk is momenteel iedere dag een achtbaan. ‘In het verleden waren alleen speciale producten moeilijk leverbaar, maar tegenwoordig is alle materiaal een uitdaging. En de betrouwbaarheid van de levertijd is lastig. Je kan nergens van op aan. We moeten veel meer vooruit denken anders staat het productietreintje zomaar stil en dat kan niet.’

De productie komt wel in rustiger vaarwater. ‘Een jaar geleden liepen we nog achter, maar nu zijn we zover om voorraad te hebben.’ En het is tijd voor een volgende stap. Geen stinkende generatoren meer op een bouwplaats om stroom te genereren, maar energieneutraal. ‘Over een paar maanden kunnen we dat ook in grotere aantallen maken en ontwikkelen daarmee slagkracht.’

Hiermee komt een einde aan de dieseltechnologie voor tijdelijke stroomvoorzieningen. Iets waar De Raad zich ruim drie jaar geleden in gesprek met Noordzaken zorgen over maakte. Deze zorg lijkt met het werken aan versnelde transitie een stuk minder groot te zijn.

Tien jaar vooruit

Zo zorgt de congestie op het stroomnet in combinatie met de uitrol van wisselwoningen in Noord-Groningen voor extra brood op de plank bij De Raad en zijn mensen. ‘Ja, en het einde is nog niet in zicht. Ik denk dat we met het project wisselwoningen wel een jaar of tien vooruit kunnen.’

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal