Direct naar de inhoud.

Op reis met De Basis: ‘We willen laten zien wat Veendam allemaal te bieden heeft’

  • door:
  • op:
Welzijnsorganisatie De Basis bij ’t Hoeske. | Foto: Malou Vos

VEENDAM- Welzijnsorganisatie de Basis gaf een reis met de museum bus langs een aantal locaties in Veendam, om kennis te maken met plekken waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. De locaties waren onder andere: het Repair Café in Scheepskwartier en ’t Hoeske.

Adviseur samenlevingsopbouw de Basis Margreet van den Berg hoopt met deze middag de mogelijkheden van de locaties te kunnen laten zien: ‘Door deze dag laten we ketenpartners zien wat Veendam allemaal te bieden heeft. We hopen dat er hierdoor meer inwoners gebruik zullen maken van deze locaties.’

Het Scheepskwartier

In buurthuis Het Scheepskwartier aan de Barkstraat 14 staat de deur altijd open voor de inwoner van Veendam. In het kader van eenzaamheid wordt er hier wekelijk een vaste inloopochtend georganiseerd voor inwoners. Medewerker Hannie legt uit hoe zo’n ochtend eruit ziet: ‘Bij de inloop is iedere inwoner van Veendam welkom. Er is een vaste groep van mensen die komt maar er zit ook wisseling in. We lezen vaak de krant samen en daar voeren we gesprekken over. Verder praten we over bijvoorbeeld politiek, vroeger, iemands werk, kleinkinderen of mensen de gewoon even hun hart willen luchten. Het kan hier allemaal’.

‘Het is een groep van ouderen en jongeren bij elkaar dat is heel mooi om te zien. Er komen steeds vaker mensen, het mag alleen nog wel meer bekendheid krijgen in Veendam. De groep mensen die nu komen vinden het geweldig hier. Die geven ook aan dat ze anders niks te doen zouden hebben. Dan is het toch geweldig dat we hier samen kunnen komen.’

Iedere maandagochtend tussen 09.30 – 11.30 uur staat de koffie voor je klaar in buurthuis Het Scheepskwartier.

Repair Café

Heb je iets te repareren zoals een klein huishoudelijk apparaat, een kledingstuk, kleine meubels of speelgoed. Dan kan je elke eerste dinsdag van de maand langskomen (van 13.30 tot 15.30) in het Repair Café waar een vrijwilliger samen met je gaat kijken of het voorwerp nog te maken valt. Vrijwilligster Gerja Warners vertelt wat haar rol hierin is: ‘Ik beheer hier de naaimachine. Ik repareer kleine dingen bijvoorbeeld ritsen of knopen. Het is eigenlijk de bedoeling dat de klant mee kijkt en leert hoe die het zelf zou kunnen doen. Dat is natuurlijk het mooiste maar een heleboel klanten hebben geen idee hoe een naaimachine werkt. Dus dan komen ze de volgende keer gewoon weer langs als ze tevreden zijn. Als ze klaar zijn mogen ze een vrijwillige bijdrage betalen. Als ze wat kunnen betalen dan doen ze dat maar als dat niet lukt dan hoeft het niet dan is dat ook goed.’

‘Ik doe dit als vrijwilliger omdat het ontzettend leuk is. Het is een uitdaging om iets wat kapot is op een mooie manier te repareren. Ik word er ontzettend gelukkig van. Als mensen blij weer weg gaan, dat vind ik echt prachtig. Dat is de belangrijkste reden waarom ik dit doe.’

Bekijk in de video hoe het er aan toe gaat in onder andere Het Scheepskwartier:

’t Hoeske

De laatste stop van de reis van de Basis is bij ’t Hoeske. Adviseur samenlevingsopbouw van de Basis Margreet van den Berg vertelt over de nieuwe ontwikkelingen in ’t Hoeske: ‘Vandaag hebben wij hier de aftrap van het concept ‘Actief in het Groen’. Een samenwerking vanuit De Basis, de manege en de gemeente Veendam. Om in deze prachtige groene omgeving alle mogelijkheden te benutten voor de inwoners van Veendam’

‘Bijvoorbeeld samenwerken in de tuin of mensen die willen helpen bij de kinderboerderij maar ook mensen met of zonder indicatie kunnen hier terecht met een hulpvraag. Wij gaan ook starten met een groep van ouderen met beginnende dementie. Ook prachtig om die hier op de donderdag in contact te kunnen brengen met paarden of met deze groene omgeving. Die mogelijkheden gaan wij door ontwikkelen.’

Het concept ‘Actief in het Groen’ begint vanaf 1 mei in ’t Hoeske. De Basis zal hier elke maandag, woensdag en donderdag activiteiten organiseren.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal