Direct naar de inhoud.

Raad Borger-Odoorn unaniem akkoord met investering van 28,5 miljoen in basisschoolgebouwen

  • door:
  • op:
Een lokaal van De Klister in Nieuw Buinen. | Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

EXLOO – De gemeente Borger-Odoorn gaat de komende twaalf jaar fors investeren in de schoolgebouwen. Voor veertien scholen in de gemeente staat er nieuwbouw/renovatie op de rol voor 2035. Bij de overige vier wordt het binnenklimaat aangepakt. Totale kosten: 28,5 miljoen euro. 

De gemeenteraad was donderdagavond vol lof over de plannen en ook de schoolbesturen lieten weten blij te zijn met het plan. ‘We moeten schouder aan schouder staan om dit aan te pakken,’ liet Jacqueline Drok van OPO Borger-Odoorn weten. ‘Het is mooi hoe dit plan op constructieve wijze tot stand is gekomen door de schoolbesturen samen met de gemeente,’ zo voegde Eric Rietkerk van CKC Drenthe toe.

Volgens Pieter de Groot van GroenLinks is het dan ook niet aan de politiek om tussen dit plan te komen. ‘Als partijen met z’n allen zo tevreden zijn vind ik dat niet onze rol.’ Toch waren er nog wel enkele vragen. Bijvoorbeeld over de binnensportaccommodaties. De Groot vroeg zich af of de renovatie en/of nieuwbouw gelijkgetrokken wordt met die van de schoolgebouwen. Wethouder Bernard Jansen (Leefbaar Borger-Odoorn) liet weten daar naar te kijken. ‘We gaan daarvoor een natuurlijk moment voor zoeken en dan kijken wat er nodig is voor bewegingsonderwijs.’

Participatie onder ouders

Ook werd er door Gemeentebelangen nog gevraag hoe het zit met participatie onder ouders. ‘Wij kunnen ons voorstellen dat ouders er moeite mee kunnen hebben dat de school van hun kinderen onder één dak komt met een andere school,’ aldus Franciska Schoenmakers. De wethouder liet weten dat de schoolbesturen dit hebben besproken met hun medezeggenschapsraad waarin ouders en docenten vertegenwoordigd zijn.

De raad ging unaniem akkoord en dus kunnen de schoolbesturen en de gemeente verder met de volgende stap. Daarin zullen er business cases gevormd moeten worden waarna begin volgend jaar gestart moet worden met de renovatie en/of nieuwbouw van de eerste drie basisschoolgebouwen.

Wat gaat er nu gebeuren met de verschillende basisscholen?

In 2024 start de gemeente met nieuwbouw voor School 59 en OBS 75 uit Nieuw Buinen. Zij gaan samen onder één dak verder. Voor De Aanloop in Valthermond wordt gekeken voor nieuwbouw op het terrein van MFA De Bast. In 2027 start de gemeente met de volgende ronde en zijn De Wegwijzer en De Westhoek in 2e Exloërmond, Daltonschool in Ees en De Weiert in Odoorn aan de beurt. De scholen uit 2e Exloërmond komen gezamenlijk in één gebouw.

In 2031 zijn de Ekkelhof in Drouwen, De Zweng in Exloo, De Klister in Nieuw Buinen en de Sint Josephschool in Zandberg de volgende waarvan het schoolgebouw wordt gerenoveerd of nieuwbouw plaats vindt. Van deze vier scholen wordt het komende jaar al wel het binnenklimaat aangepakt. In 2035 rond de gemeente de operatie af met renovatie en/of nieuwbouw van De Lindeakkers in Valthe en CKC Rehoboth in Valthermond. Bij deze twee scholen worden komend jaar ook het binnenklimaat aangepakt, maar zal de gemeente ook verduurzamingswerkzaamheden doen. De gemeente zal bij De Poolster in Nieuw Buinen, De Meander, de Montessorischool en CKC De Borgh in Borger alleen het binnenklimaat gaan aanpakken.


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal