Direct naar de inhoud.

Voetbalkwestie 2e Exloërmond blijft gevoelig in raad Borger-Odoorn: ‘Er was rust in het dorp’

  • door:
  • op:
De voetbalvelden in 2e Exloërmond. | Foto: Rutger Breider/RTV1

2E EXLOËRMOND/EXLOO – Dat de voetbalkwestie in 2e Exloërmond gevoelig ligt werd gisteravond maar weer eens duidelijk in de gemeenteraad. Oppositiepartijen in Borger-Odoorn (Gemeentebelangen, GroenLinks en D66) zijn klaar met de gemeentelijke uitgaven voor de voetbalkwestie in Tweede Exloërmond. Het college wil twee nieuwe kleedkamerunits aanschaffen die 150.000 euro kosten.  Het zorgde voor een pittige discussie donderdagavond.  

De gemeente Borger-Odoorn gaf tot dusver 228.504 euro uit aan de voetbaloorlog tussen TEVV en De Treffer’16. Dat blijkt uit een tabel die de gemeente Borger-Odoorn onlangs publiceerde nadat Gemeentebelangen hier naar had gevraagd. ‘Als we daar de 150.000 euro van nu bij optellen kom je op 380.000 euro uit,’ vertelt Daan Hooiveld van Gemeentebelangen. Hooiveld vindt gezamenlijk met Pieter de Groot van GroenLinks en John Goeree van D66 dat de verhouding zoek is.

Een ton uit de reserves

Dat de gemeente nu een ton uit de reserves wil halen stuit de partijen tegen de borst. ‘We moeten dit vernemen uit schriftelijke vragen die we hebben gesteld. Anders hadden we het niet eens geweten,’ aldus De Groot.  ‘Wij hebben tegen die extra ton ook geen ja gezegd. Dat is een raadsbevoegdheid. Waar zijn we mee bezig?’ De VVD vindt de discussie die aangezwengeld wordt te vroeg. ‘Wij wachten af waar college mee komt om het structureel mee op te lossen,’ zo vertelde Arne Joling.

De units waar De Treffer’16 nu gebruik van maakt. | Rutger Breider/RTV1

Structurele oplossing

In de vorige raadsperiode werd er namelijk een motie aangenomen dat er in 2024 een definitieve oplossing moet zijn. ‘Alles wat we nu doen is tijdrekken,’ zo vertelt De Groot. ‘Op tijdrekken zitten we allemaal niet te wachten. Wij willen allemaal een structurele oplossing.’

Gemeentebelangen vindt dat de gemeente niet uitgaat van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. ‘Het voetbal in 2e Exloërmond krijgt een andere positie toebedeeld dan vergelijkbare verenigingen zoals Ees, Buinen of Buinerveen. Gelukkig zijn we op tijd voor ook de andere vereniging bij het gemeentehuis staan voor hun 150.000 euro,’ aldus Hooiveld.  De PvdA is niet blij met die vergelijking. ‘Die drie dorpen hebben gezamenlijk minder inwoners dan 2e Exloërmond. Laten we niet meer via de pers spreken, maar het vuurwerk bewaren voor de raadszaal. Waar we de discussie op inhoud kunnen voeren,’ aldus fractievoorzitter Yannick Olij.

Persoonlijke aanval

Zijn partij was samen met Leefbaar Borger-Odoorn niet blij met een artikel van RTV Drenthe. Volgens fractievoorzitter van Leefbaar Borger-Odoorn, Annemiek de Groot was er net rust in dorp en helpen de woorden voetbaloorlog en tweespalt daarbij niet. ‘Er waren lachende gezichten op het voetbalveld en nu wordt er een wond open gehaald. Ik denk meneer Hooiveld, dat u daar verantwoordelijk voor bent.’ Hooiveld pikte de aanval niet en wilde er een punt van orde van maken. Hij kreeg bijval van John Goeree van D66. ‘Wij zijn niet verantwoordelijk voor het artikel. Alleen voor een aantal quotes. Dit komt niet voor rekening van ons.’

Een schorsing volgde waarin de oppositiepartijen besloten om te gaan deëscaleren omdat emoties nogal hoog opliepen. Wat volgde was nog een uitleg van wethouder Ankie Huijing – Van Tongeren (CDA).  ‘Ik zit hier niet voor de kleedkamers van De Treffer ’16, maar voor het voetbal in 2e Exloërmond. Ongeacht om welke vereniging het gaat, wij zijn verantwoordelijk voor kleed- en doucheruimtes. Zo pakken wij dit ook op.’

Tijdelijke units zijn beste oplossing

‘De Hunsowhal wordt nu gebruikt, maar dat gaat niet langer. Die slijt als een malle. Dan hebben we straks een heel andere investering waar we voor staan. We hebben alle andere opties bekeken, maar ook het dorpshuis heeft al een andere invulling,’ aldus de wethouder. Volgens het college zijn tijdelijke units voorlopig de beste oplossing.

Een structurele oplossing voor het voetbal hangt onder meer samen met de komst van een MFA. Het college streeft naar 2026, maar dat zou zomaar eens langer kunnen duren. De vergunning voor de units die er nu staan, loopt volgend jaar af. Huijing zegt dat het college dan bij de raad terugkomt met het oog op een nieuwe vergunning. Daarmee is de angel er voor het nu uitgehaald en is het voor de raad wachten tot het college komt met een structurele oplossing.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal