Direct naar de inhoud.

N34 tussen Emmen en Borger een van de gevaarlijkste N-wegen van Nederland

  • door:
  • op:
De N34 bij Emmen. Foto: RTV Drenthe/Erwin Kikkers

De N34 tussen Emmen en Borger behoorde – kijkend naar het aantal ongelukken – de afgelopen jaren tot een van de meest gevaarlijke stukken N-weg van Nederland. Er gebeurden tussen 2017 en 2021 vijf ongelukken met dodelijke afloop. Bovendien waren er nog eens vijftien verkeersongevallen waarbij geen doden, maar wel gewonden vielen.

De provinciale weg tussen Emmen en Borger staat daarmee op de zesde plek van meest gevaarlijke N-wegtrajecten van ons land. De cijfers zijn op basis van het aantal ongelukken en geordend naar de maatschappelijke kosten die de incidenten teweegbrengen. Dat zijn alle kosten voor herstel en compensatie van letsel en schade, de schaderegeling en bijvoorbeeld immaterieel leed. Een dodelijk ongeval wordt bijvoorbeeld zwaarder aangerekend dan waar enkel letselschade voorkomt.

N35 in Overijssel

De N35 ter hoogte van Mariënheem tot Wierden staat bovenaan de lijst met meest onveilige stukken N-weg, gebaseerd op het aantal ongelukken. Daar zijn tot 2021 vijf dodelijke verkeersincidenten gebeurd, bij 25 andere ongevallen vielen gewonden.

Ook de N381 komt voor in de tabel. Er gebeurden tot en met 2021 in totaal vijftig ongelukken, waarmee de Frieslandroute op de twintigste plek staat in de lijst met meest onveilige N-wegen op basis van het totaal aantal ongelukken.

Weg bij Een-West

Een andere N-weg die in een ranglijst van het rapport voorkomt is de N979 ter hoogte van Een-West. Dat gaat over ongevalsdichtheid (aantal ongelukken over beperkte afstand). Bij het dorp kwamen over 1,5 kilometer in totaal acht ongelukken voor, waarbij een met dodelijke afloop.

Een andere indicator waarmee de onveiligheid op N-wegen is gepeild is het ongevalsrisico. Dat gaat over het risico dat een weggebruiker loopt bij een ongeluk betrokken te raken. De N827 bij het Gelderse ‘s-Heerenberg bij Duitsland en een deel van de N710 in Flevoland bij Swifterbant zijn twee wegen die opvallen.

Dit is een artikel van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal