Direct naar de inhoud.

Treant heeft plannen Refaja verder uit te kleden: ‘Niet financieel rendabel’

  • door:
  • op:
Ziekenhuislocatie Refaja Stadskanaal | © Treant Zorggroep

STADSKANAAL – Treant wil het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal verder uitkleden. De zorggroep is voornemens om het KIZ, oftewel Kort Intensieve Zorg te gaan sluiten. De PvdA van Stadskanaal heeft vragen gesteld aan het college, omdat zij zich zorgen maakt over de afschaling van het Knoalster ziekenhuis.

Het college geeft in haar antwoord aan de raad aan dat zij op de hoogte zijn gesteld op 29 maart door een ingesproken bericht van de Raad van Bestuur van Treant, die eigenaar is van het ziekenhuis. Het college wil graag met Treant in gesprek over dit besluit.

Gevolgen niet te overzien

De gevolgen van het besluit om de vermindering van bedden zijn op dit moment nog niet te overzien voor het college. ‘Uit het ontvangen bericht kwam naar voren dat de KIZ gaat sluiten. Dat maakt geen onderdeel uit van ziekenhuiszorg, maar wordt door de zorgverzekeraar ingekocht. Als de KIZ sluit, dan zullen patiënten (veelal ouderen) die na een operatie nog niet naar huis kunnen, maar wel ontslagen worden uit het ziekenhuis doorgeleid worden naar een ander verpleeghuis in de regio.’

Investeren

Ondanks het bericht dat de KIZ wordt afgeschaald, geeft Treant aan dat er een uitbreiding van acht bedden komt op een van de verpleegafdelingen, waardoor de operatiecapaciteit in het Refaja beter benut kan worden. Treant weet dat deze uitbreiding niet het verlies van werkgelegenheid (vanwege de sluiting van het KIZ) niet geheel compenseert. Wel geeft de zorgpartij aan dat ze flink investeren in de oogheelkundige capaciteit.

De PvdA en het college delen allebei de zorgen voor het afschalen van bedden en de zorg in het Refaja ziekenhuis. De raad wil graag met Treant in gesprek tijdens een raadscommissie.

Reactie Treant

‘De KIZ is een afdeling met twintig bedden waar mensen tijdelijk kunnen verblijven om te revalideren. Deze afdeling is regelmatig niet voldoende bezet met cliënten en is dus niet financieel rendabel’, aldus Treant op vragen van RTV1. ‘Daarom zijn we binnen Treant bezig met een toekomstplan voor de KIZ. Collega’s zijn hierover bijgepraat en intern worden nu verschillende scenario’s bekeken. De definitieve besluitvorming moet nog plaatsvinden.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal