Direct naar de inhoud.

Kantoorpanden in de regio nog niet energiezuinig genoeg

  • door:
  • op:
Een kantoorpand © Freepik

REGIO – Kantoorpanden moeten vanaf januari 2023 minimaal energielabel C hebben om als kantoorpand gebruikt te mogen worden. In de gemeenten Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn is dit bij meer dan de helft van de panden nog niet het geval. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviesbedrijf CBRE die deze site analyseerde.

Voor eigenaren van panden die niet voldoen aan de energielabel C verplichting, kan in theorie een boete volgen. Echter, in de praktijk zullen de meeste eigenaren niet direct beboet worden. Esther Verhoeff, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), geeft aan dat gemeenten niet massaal boetes zullen uitdelen. Er worden gebruikelijke stappen ondernomen, zoals het aanschrijven van de pandeigenaar en het geven van voldoende tijd om alsnog aan de eisen te voldoen. De aanpak kan bovendien per gemeente verschillen.

Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn

Uit recent onderzoek van CBRE, een bedrijf dat advies geeft over het verduurzamen van kantoren, blijkt dat in Stadskanaal momenteel slechts 40 procent van de kantoorruimtes aan de energielabel C verplichting voldoet. Dit is aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde van 64 procent.

In de gemeente Veendam is dat percentage iets hoger. In de Parkstad heeft 45 procent van de kantoorruimtes een energielabel van C of hoger.

In de gemeente Borger-Odoorn is het percentage te vergelijken met Stadskanaal. Ook in de Drentse gemeente heeft momenteel 40 procent van de kantoorruimtes energielabel C verplichting doet.

Provincie Groningen

In de provincie Groningen verschilt de situatie per gemeente, waarbij Groningen koploper is en Westerwolde hekkensluiter. Het onderzoek richt zich op kantoorruimte in vierkante meters en niet op het aantal kantoren, om een vertekend beeld te voorkomen.

Hoewel CBRE tevreden is over de verbetering ten opzichte van vorig jaar in bijna alle gemeenten, dalen in enkele gemeenten de percentages van kantoorruimtes met minimaal energielabel C. Dit komt doordat de regels zijn aangescherpt, waardoor sommige kantoren die eerst wel een energielabel C hadden, nu niet meer voldoen.

Opmerkelijk genoeg voldoet achttien procent van de overheidsgebouwen niet aan de wet die door dezelfde overheid is ingevoerd.

Er zijn uitzonderingen op de energielabel C verplichting. Zo geldt deze verplichting niet voor kantoren die zich in een Rijksmonument bevinden, kleiner zijn dan honderd vierkante meter, of voor minder dan vijftig procent worden gebruikt als kantoor. Deze vierkante meters zijn niet opgenomen in de cijfers van CBRE. Bovendien vervalt de verplichting ook als een pand alleen aan energielabel C kan voldoen door investeringen te doen met een terugverdientijd van meer dan tien jaar. In dat geval moet de eigenaar wel kunnen aantonen dat alle maatregelen zijn genomen met een terugverdientijd van minder dan tien jaar. In de gemeente Stadskanaal voldoet vrijwel geen enkele kantoorruimte aan deze uitzonderingsvoorwaarden.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal