Direct naar de inhoud.

Dit doet RTV1 tijdens de 4 mei herdenking

  • door:
  • op:
Een krans bij het oorlogsmonument in Onstwedde(Foto: Hielke Bosch/RTV1)

RTV1 – Donderdag zal in het teken staan van de dodenherdenking. Ook RTV1 zal hier uitgebreid stil bij staan. Zo worden verhalen opgehaald uit Stadskanaal en Veendam en zal de herdenking vanuit de gemeente Borger-Odoorn te zien zijn.

Ooggetuige Veendam

Om 19.00 uur zal ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog Gerard Wortmann uit Veendam zijn verhaal vertellen. Hij zag het nog ongekende verdriet van zijn buurjongen en vriendje toen deze eenmaal een gele ster moest dragen en maakte het wegvoeren mee van hem en zijn gezin. Wat hij terugvond in het ouderlijk huis nadat zij er, na inbeslagname door Duitse officieren weer terug mochten keren maakte grote indruk.

Herdenking

Om 19.15 uur zullen we live gaan kijken naar de herdenking in Nieuw-Buinen. Vanuit de PKN kerk zullen verschillende basisschoolleerlingen gedichten voordragen, er wordt muziek ten gehore gebracht. Na het Wilhelmus zal er in een stille tocht richting het herdenkingsmonument tegenover de kerk gelopen worden. Daar zullen kransen gelegd worden en zal er twee minuten stilte gehouden worden.

Het andere achterhuis

Na de herdenking zendt RTV1 het speciale verhaal over het Knoalster Achterhuis uit; “Het andere achterhuis”. Vijftien mensen op twintig vierkante meter, dag en nacht bij elkaar. De Joodse Ben Kosses was er één van. Hij dook onder bij de familie Drenth in Stadskanaal en overleefde zo de oorlog. 

Sprong in het duister

Na “Het andere achterhuis” zal de streekomroep de film “Sprong in het duister” uitzenden. Op 5 januari 1945 kwam de twintig jarige Britse RAF-vliegenier Arthur Clayton neer op het Eemboerveld in het buurtschap Smeerling. Het plaatselijke verzet bood hulp en regelde een valse identiteit en onderdak in Smeerling, Harpel, Wagenborgen en op zolder van het gemeentehuis in Veendam. Daar bleef hij tot de bevrijding onopgemerkt door de bezetter. Dat deze reddingsoperatie gelukt is mag wel uniek genoemd worden. Clayton bleef de rest van zijn leven zijn helpers dankbaar. Decennia lang hield hij met de Groninger families contact. Groninger verzetsmensen, hun kinderen en de familie Clayton blikken terug op deze episode.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal