Direct naar de inhoud.

Ophaalkoning Rooie Tienus overleden

  • door:
  • op:
Rooie Tienus Brink © RTV Drenthe

GIETEN – De bekende Gietenaar Grietienus ‘Rooie Tienus’ Brink is overleden. Hij is is 76 jaar geworden. Brink was jarenlang een bekend gezicht in Gieten en omgeving, omdat hij oud papier en oud ijzer ophaalde. De laatste jaren kon Brink vanwege zijn gezondheid geen oud papier meer ophalen. Begin dit jaar werd Brink door de gemeente Aa en Hunze onderscheiden voor zijn werk, dat hij vijf decennia lang deed.

Val van fiets

‘Rooie’ Tienus was met zijn herkenbare rode trekker en bruine kar vol met teddyberen een bekend gezicht in de Noord-Drentse straten. Van Rolde naar Assen, van Annen naar Eext, van Gasselte naar Stadskanaal én in zijn woonplaats Gieten.

In de zomer van 2019 viel Brink van zijn fiets. Sindsdien was hij gestopt met het ophalen met zijn rooie trekker. Hij belandde na de val in het ziekenhuis en verhuisde daarna naar revalidatiecentrum Anholt in Assen om er weer bovenop te komen. De laatste tijd woonde Tienus in het verzorgtehuis Hendrik Kok in Rolde.

IJsjes verkopen

Na zijn val kreeg Brink honderden kaartjes en steunbetuigingen uit de hele omgeving.

De trekker met kar van Rooie Tienus © Historische Vereniging Gemeente Gieten

TT

Naast het ophalen van oud papier en ijzer stond Brink in Gieten ook bekend als de man die ijsjes verkocht tijdens de uittocht van de TT. Ook vertelde hij het verhaal dat hij ook vaak ijs verkocht bij het voormalige naaktstrand van Grolloo. “Ik vroeg 1 gulden 80 voor een ijsco. Mensen betaalden vaak met twee gulden en gaven twintig cent fooi. Ze hadden ja geen zakken om hun wisselgeld in te doen”, vertelde Tienus in januari nog.

Rooie Tienus Brink is in besloten kring begraven.

Dit is een bericht van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken nauw samen om de lokale journalistiek te verbeteren.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal