Direct naar de inhoud.

Tv-programma pakt Musselse ‘biechtdominee’ aan na verkoop zorgboerderij zonder vergunning

  • door:
  • op:
De confrontatie van Kees van der Sprek en Melissa met dominee Sietze van der Veen. | Foto: Screenshot uitzending Oplichters Aangepakt

KOPSTUKKEN – ‘Biechtdominee’ Sietze stond dinsdagavond centraal in het televisieprogramma ‘Kees van der Spek: Oplichters aangepakt’. De man verkocht in 2017 een zorgboerderij bij Musselkanaal aan de 27-jarige Melissa, die daardoor diep in de schulden kwam.

Melissa was 22 jaar toen ze besloot dat ze een dagbesteding en een woongroep wilde beginnen voor mensen met een beperking. In 2017 kreeg ze de kans van haar leven toen ‘dominee Sietze’ haar de mogelijkheid bood om zijn zorgboerderij in Kopstukken over te kopen.

‘Hij had het hart op de juiste plek, hij wekte mijn vertrouwen en het voelde goed. Hij wilde zijn droom waarmaken in Tsjechië, zo vertelde hij mij’, schrijft RTV 1.

Vanuit het niets een hypotheek

Er was alleen een probleem: Melissa kon geen hypotheek krijgen. ‘Ik heb geen euro op mijn bankrekening om in te brengen.’ Ze kon op dat moment net haar vaste lasten betalen. De dominee kwam met een contactpersoon bij de bank die haar de hypotheek wel kon verstrekken. De zorgboerderij en de woning die erbij hoort kostten samen 425.000 euro.

‘Ik heb een ondernemingsplan in elkaar geflanst en ik mocht op gesprek komen. Binnen een week was de hypotheek rond,’ zo keek Melissa terug.

PGB-budget leeg getrokken

Daarna kwamen de problemen op haar af. Zo kon ze haar personeel niet betalen doordat de dominee het pgb-budget van de cliënten had leeg getrokken. Ze klopte daarom opnieuw aan bij de bank. ‘Met een telefoontje kreeg ik zo weer een lening van 60.000 euro. Zo makkelijk ging dat.’

Naast die 60.000 leende ze ook nog twee keer 40.000 euro bovenop haar hypotheek. De schulden liepen zo erg op – een half miljoen euro nu – dat ze elke dag deurwaarders op de stoep heeft staan.

Biechtdominee Sietze
In Groningen kennen we Sietze ook wel als de ‘biechtdominee’. Hij begon zijn loopbaan ooit in de baptistengemeente in Valthermond. Na zeven jaar was hij klaar met alle regeltjes die hem werden opgelegd en werd hij godsdienstleraar en ziekenhuispastor in Stadskanaal. In het ziekenhuis kwam hij tot het inzicht dat begeleiding van een zieke alleen niet genoeg was. Hij startte samen met zijn vrouw een bedrijfje voor stervensbegeleiding en rouwverwerking.

Verontwaardiging
Het leidde tot verontwaardiging bij het ziekenhuis en hij kreeg ontslag. Hij richtte zich vervolgens helemaal op zijn bedrijf. Na de begrafenis van een aantal kinderen vond hij een nieuwe doelgroep: ‘jonge kankerpatiëntjes’. Hij organiseerde onder andere ponykampen voor ze.

Biechtcamper
Later kwam hij op de proppen met een biechtwebsite en een biechtcamper, waarmee hij door het land trok. Uiteindelijk bundelde hij die biechten tot een boek. Het leidde tot forse kritiek, maar daar trok de ‘biechtdominee’ zich altijd weinig van aan.

Geen vergunning

Melissa deed vervolgens een ultieme reddingspoging door de zorgboerderij uit te breiden, om zo meer inkomsten te genereren. Ze ging naar de gemeente Stadskanaal om daarvoor een vergunning aan te vragen. Daar kreeg ze echter te horen dat er helemaal geen vergunning is om mensen te huisvesten.

‘Hij wist natuurlijk ook zelf dat hij iets deed wat niet mocht en dat het op langere termijn problemen zou opleveren.’ Melissa mailt naar Sietze omdat hij haar niet telefonisch te woord wil staan. ‘Hij ontkent alles wat ik hem vertel.’

Samen naar Tsjechië

Van der Spek reisde samen met Melissa naar Tsjechië om dominee Sietze te confronteren. ‘Weet je wel wat je hebt gedaan?’, vraagt ze. Hij zegt niet te weten waar ze het over heeft: ‘Ik heb haar geholpen met 120.000 euro en ze betaalde niks meer terug.’

Van der Spek: ‘Jij wist dat die bestemming niet klopte, je had er geen vergunning voor.’ De dominee ontkent nogmaals en zegt dat hij de uitspraak van de gemeente niet kende. ‘De gemeente spreekt met twee monden. Ze doen net alsof ik de boel heb bedonderd.’

Na een verhitte discussie, zegt hij uiteindelijk: ‘Breng het maar voor de rechter.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal