Direct naar de inhoud.

Vriendschapskring Humanitas kampt met wrang probleem door corona

  • door:
  • op:
Voorbeeld van een van de activiteiten van de Vriendschapskring: een motortocht. Foto: Vriendschapskring Humanitas Veendam/Pekela’s.

VEENDAM/PEKELA – De coronacrisis heeft de Vriendschapskring van Humanitas Veendam/Pekela’s aardig in de wielen gereden. Was er voor de crisis een wachtlijst voor mensen die lid willen worden, door de beperkende maatrelen in de coronatijd is er nu een schreeuwend tekort.

De Vriendschapskring heeft zijn bestaansrecht in meer dan twintig jaar tijd ruimschoots bewezen. De club voor volwassenen met een lichte verstandelijke beperking tal van activiteiten organiseert kende een wachtlijst. Zo groot was de behoefte onder de doelgroep.

Wrange situatie

Doordat tijdens de lockdowns van de coronacrisis geen gezelschappen bij elkaar mochten komen, is het ledental behoorlijk uitgedund. Nu is de wrange situatie ontstaan dat er wel een vrijwilligersorganisatie is die graag activiteiten op touw wil zitten voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, maar dat er veel minder leden zijn dan de medewerkers zouden willen en kunnen bedienen.

Het gaat dan om activiteiten als spelletjesdagen, knutselen, uit eten gaan, een toneelstuk of een film bezoeken, Sinterklaas vieren, bijzondere tuinen of plaatsen bezoeken, noem maar op. Via een eigen krantje worden leden op de hoogte gebracht van de verschillende activiteiten en kunnen ze zich daarvoor aanmelden. Plaats van samenkomst is vaak buurthuis Het Scheepskwartier aan de Barkstraat in Veendam.

Veel activiteiten

De activiteiten worden ondersteund en begeleid door de vrijwilligers van de Vriendschapskring. De leden die aan er aan deelnemen wonen in de meeste gevallen zelfstandig, thuis bij hun ouders of verzorgers of in een woonvoorziening. De activiteiten bestaan uit spelletjes doen, knutselen, samen(uit)eten, naar een toneeluitvoering, bingo, zwemmen, een leuke film kijken, sinterklaas vieren, tuinen bezoeken zoals de Heemtuin, de Hortus Haren, een workshop schilderen, een stadswandeling en ga zo nog maar even door.

Buurthuis “Het Scheepskwartier” aan de Barkstraat 14 is veelal de plaats waar ze samenkomen. Via een eigen “krantje” worden de activiteiten onder de aandacht gebracht en kunnen ze zich opgeven/inschrijven. De bezigheden worden zoveel mogelijk door de Vriendschapskring zelf bedacht én georganiseerd, uiteraard met steun van de vrijwilligers.

Contact

De leden wonen in de meeste gevallen zelfstandig of thuis bij hun ouders/verzorgers of in een woonvoorziening. Om het ledental weer te laten groeien roept de Vriendschapskring mensen contact op te nemen of bekenden aan te melden die aan de activiteiten willen deelnemen. Dat kan via secretaris Henk Jansen van de kring: 06 138 741 04 of veendam@humanitas.nl



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal