Direct naar de inhoud.

Bechterew-vereniging De Kanaalstreek 30 jaren in beweging

  • door:
  • op:

STADSKANAAL- Elke week oefenen ze in warm water, en dat al dertig jaar lang in verenigingsverband. Deelnemers hebben de Ziekte van Bechterew, een vorm van ontstekingsreuma. Bij deze ziekte zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken. De wervelkolom wordt stijf, pijnlijk en soms ook krom. Patiënten met de ziekte van Bechterew zijn vaak moe. In een latere fase kunnen ook ogen, hart en andere organen ontstoken raken vertelt voorzitter, Jan-Willem van de Kolk, aan RTV1.

Sarah Visser (34) uit Eerste Exloërmond is één van de deelnemers, die wekelijks te vinden is bij de patiëntenvereniging: “Toen ik de diagnose ongeveer zes jaar geleden kreeg, stond voor mij de wereld echter wel even stil. Wat gaat dit betekenen voor mij als persoon? Kan ik blijven werken? Ben ik in staat om kinderen op te voeden zoals ik dat zou willen? Veel vragen en weinig antwoorden, want deze ziekte verloopt bij iedereen anders.”

Sarah meldde zich aan bij de Bechterewpatiëntenvereniging in Stadskanaal. “Bewegen is bij dit ziektebeeld ontzettend belangrijk. Niet alleen is het bewegen in het extra warme zwembad heel fijn, maar het is ook erg prettig om met lotgenoten te kunnen praten. Over het algemeen ben ik hier nooit zo open over, want anderen kunnen zich vaak niet voorstellen wat Bechterew met zich meebrengt. Niet iedereen snapt wat je doormaakt. Veel leden van onze vereniging staan helaas buiten het arbeidsproces. Hoe graag ze soms ook zouden willen werken. Maar Bechterew laat dit dan niet toe. Gelukkig ben ik dankzij een effectieve behandeling wel in staat om te werken. Naast het moederschap van twee jonge kinderen, werk ik als onderwijskundige bij de Brandweeropleidingen.”

Donaties welkom 

Zo’n twintig leden van de Bechterew-vereniging komen elke week bij elkaar in het Kinderdagcentrum aan de Vlaanderenlaan in Stadskanaal. Daar maken ze gebruik van het therapeutische zwembad. Volgens Sarah zijn de wekelijkse aangepaste oefeningen in warm water van belang. “Op die manier houden de deelnemers hun conditie zo goed mogelijk op peil. We worden begeleid door fysiotherapeuten, die alles weten van Bechterew. De oefeningen zijn erop gericht om zo vitaal mogelijk te blijven.” 

Nieuwe leden zijn van harte welkom. “De meeste worden doorverwezen door reumatologen, maar sommigen weten zelf de weg naar ons te vinden. Naast rust en herstel is aangepast bewegen erg belangrijk voor Bechterew-patiënten”, aldus Sarah. De vereniging begint een campagne om donateurs en giften te werven. “Subsidies staan onder druk. Om de oefentherapie betaalbaar te houden zijn giften zeer welkom. De vereniging heeft haar bestaansrecht bewezen. We hopen nog vele jaren actief te blijven.”  Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website www.bechterew-stadskanaal.nl



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal