Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn houdt 3 miljoen over, maar blijft voorzichtig door ‘inflatiespook’

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis van Borger-Odoorn in Exloo. Foto: Steven Stegen/RTV Drenthe

BORGER-ODOORN – De gemeente Borger-Odoorn heeft in 2022 3,2 miljoen euro overgehouden. Dat blijkt uit de jaarstukken van de gemeente. Het college wil dit bedrag toevoegen aan de algemene reserves.  Die stijgt daarmee van 4,2 naar 7,4 miljoen euro.

De gemeente houdt die 3,2 miljoen over door verschillende meevallers. Zo kreeg het meer geld uit de onroerende zaakbelasting (ozb), maar kwamen er ook meer toeristen naar de gemeente die toeristenbelasting moesten betalen. Ook kreeg het meer inkomsten uit bouwleges en had de gemeente het geluk minder rente te hoeven betalen dan begroot.

‘Inflatiespook’

Toch is het niet allemaal hosanna aan de Hoofstraat in Exloo. Dit jaar ziet de gemeente veel onverwachte kosten op zich afkomen door de inflatie. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe CAO voor gemeenten wat de gemeente 920.000 euro extra kost. Ook moet er extra geld naar de stichting sociale teams. ‘We hebben last van het inflatiespook,’ zo vertelt wethouder financiën, Henk Zwiep (PvdA).

Door dat ‘inflatiespook’ is de gemeente voorzichtig richting 2024. Ook omdat het niet weet hoeveel compensatie er gaat komen voor de extra kosten van de inflatie. ‘Dat horen wij pas begin juni,’ aldus de wethouder. Toch doet de gemeente een voorstel voor een aantal forse investeringen. Zo gaat veel geld geïnvesteerd worden in sport onder andere voor renovatie van het sportpark in Borger.  

Wethouder Henk Zwiep. | Foto: Peter Timmer / Borger-Odoorn

Privatisering sportcomplexen

Ook wil wethouder Ankie van Tongeren (CDA/CU) graag de privatisering van de kerncomplexen afronden. ‘Daar zijn we al een tijd mee bezig, maar dat willen we nu afronden zodat er weer ruimte komt voor andere dingen.’ Dat betekent wel dat er 1 miljoen euro afgeboekt moet worden voor het sportpark in Nieuw Buinen. ‘Dat geeft ons de komende jaren weer wat meer financiële ruimte.’ Na de privatisering krijgen de kerncomplexen een huisvestingsubsidie van de gemeente voor onderhoud van het complex.

Twee nieuwe scholen

Ook gaat Borger-Odoorn beginnen met de uitvoering van het Integraal Huisvestings Plan (IHP) van de basisscholen dat onlangs door de raad werd vastgesteld. Wethouder Bernard Jansen is er maar wat blij mee. ‘We beginnen met de nieuwbouw van de school in Buinerveen en een school in Valthermond.’

Ook start de gemeente het vooronderzoek op naar nieuwbouw van de scholen in 2e Exloërmond. ‘Daar trekken we ook ruim de tijd voor uit omdat we willen kijken of het mogelijk is om de scholen onder één dak te brengen in een MFA.’

Ook geld voor Nedersaksenlijn en Urgente Noden

Verder wil het college geld beschikbaar stellen voor de Nedersaksenlijn, de inzet van trainees, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa), buurtbemiddeling en een verhoging van de vrijwilligerswaardering.

Ook wil de gemeente structureel geld geven aan Stichting Urgente Noden (SUN). Dat gaat om 5000 euro. ‘We hebben ons daar het afgelopen jaar bij aangesloten en gezien dat er toch behoorlijk wat mensen gebruik van maken,’ aldus Jansen. De wethouder ziet dat het financieel voor veel huishoudens lastig blijft.  ‘We hebben het afgelopen jaar veel pleisters geplakt met verschillende subsidies, maar de wond moet nog verder genezen.’

De gemeenteraad vergadert  op 22 juni over de jaarstukken en de voorstellen van het komende jaar.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal