Direct naar de inhoud.

Noodpompen bij gemalen Veendam en Musselkanaal tegen droogte Oost-Groningen

  • door:
  • op:
Noodpompen bij gemaal Vennix in Musselkanaal. | Foto: Jan Been/RTV Noord

REGIO – Het Waterschap Hunze en Aa’s zet noodpompen in bij de gemalen in Veendam en Musselkanaal om extra water aan te kunnen voeren. Het waterschap doet dit omdat het verwacht dat de huidige capaciteit niet voldoende is voor de komende dagen, met de aanhoudende droogte en de warme tempraturen.

Bij het gemaal in Veendam plaatst het waterschap pompen met een capaciteit van 2000 liter water per seconde. Bij het gemaal Vennix in Musselkanaal gaat het om pompen van 1000 liter water per seconde. Boeren wordt gevraagd zuinig te zijn met water en alleen ’s avonds en ’s nachts te beregenen.

IJsselmeer

Vanuit het IJsselmeer voert het Waterschap maximaal water aan. Via het Van Starkenborghkanaal (Dorkwerd) en de Hoogeveensche Vaart wordt het richting de doorvoergemalen van Veendam en Vennix gebracht. Deze gemalen pompen het water richting Zuidoost-Groningen. ‘Op deze manier voorzien we de noordelijke VeenkoloniĆ«n en Westerwolde van voldoende water. Daar waar het water normaal gesproken in ons gebied van zuid naar noord stroomt (van hoog naar laag), moeten we het water in droge perioden omhoog pompen naar het zuidoosten,’ zo schrijft het Waterschap.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal