Direct naar de inhoud.

Eindexamenkandidaten op Ubbo Emmius in spanning. Geslaagd of niet?

  • door:
  • op:
De rode loper is uitgerold en geslaagde leerlingen feliciteren elkaar. | Foto: Malou Vos

STADSKANAAL Het was even spannend voor middelbare scholieren die eindexamen hebben gedaan.  Zij kregen te horen of ze geslaagd waren of niet. Aan Remko van der Made, leraar op het Ubbo Emmius, de taak om zijn mentorklas te bellen en hen het nieuws te vertellen.

Een leuke gebeurtenis maar ook spannend aangezien er een aantal leerlingen bij zaten die niet geslaagd waren vertelt de leraar: ‘De leerlingen die niet geslaagd zijn vertel je het nieuws zo duidelijk mogelijk. We vertellen meteen wat voor mogelijkheden ze nog hebben tijdens de herkansingen. Zodat ze het hopelijk alsnog kunnen halen.’

Trots

‘Verder hebben we heel veel plezier hier met de rest van de groep die wel geslaagd is. Je ziet een stuk spanning weg glijden en hoe blij en trots ze zijn. Dat ben ik zelf ook. Dat is waar je het voor doet. Ook mooi om te zien hoe stil sommige ervan zijn en hoe trots andere zijn. Hoe zenuwachtig ze kunnen zijn en hoe dat uiteindelijk tot ontlading komt als het inderdaad gelukt is. Dat is fantastisch.’

Bekijk in de video hoe de telefoongesprekken verliepen:

Na de uitslag werden de leerlingen uitgenodigd op school om het samen te vieren.

Rode loper

De leerlingen werden tijdens het telefoongesprek allemaal uitgenodigd om op school te komen. De rode loper lag uitgerold en leraren stonden met zijn allen in de rij om de leerlingen al klappend en juichend te ontvangen. Mentor Remko kwam vol trots de trap af en gaf de geslaagde leerlingen een hand om ze te feliciteren en samen te vieren dat ze geslaagd waren.

Ontlading

De muziek stond luid aan en de sfeer zat er goed in. Voor sommige leerlingen was het een hele spannende middag en was de ontlading van het gezicht af te zien: ‘In één keer geslaagd, ik ben harstikke blij. Mijn dag kan niet meer stuk. Ze hebben mij wel op het laatste moment nog even gebeld. Dat vond ik niet mooi. Maar goed nieuws dus ik ben ontzettend blij.’

Sommige leerlingen hadden wel verwacht dat ze geslaagd waren maar waren nog steeds aan het genieten van het nieuws: ‘Ik vond het examen niet heel moeilijk. Alleen voor het vak natuurkunde en scheikunde was ik een beetje aan het twijfelen, maar daar heb ik gelukkig een zeven op gehaald. Ik ben super blij.’

Cijfers verzamelen

Voordat leraren wisten wie er geslaagd waren, ging er nog heel wat aan vooraf. Examensecretaris van het Ubbo Emmius, Anne Marie Boels, vertelt hoe dit ging: ‘Vanmorgen om acht uur zijn we begonnen. Dan krijgen we de uitdraai welke leerlingen wel of niet geslaagd zijn. Daarna gaan wij samen kijken welke leerlingen afgewezen zijn en wat voor mogelijkheden zij nog hebben om te slagen. Dat doen we met elkaar. We maken dan de juiste keuzes voor de leerling. Daarna roepen we alle collega’s bij elkaar en delen we de uitslag.’

Leraren Ferdy Spittje en Remko van der Made vertellen het goede nieuws aan een leerling via Teams. | Foto: Malou Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-