Direct naar de inhoud.

Wethouder Borger-Odoorn hoopt dat de spreidingswet snel gaat komen om de (crisis) noodopvang beter te kunnen organiseren

  • door:
  • op:
Noodopvang vluchtelingen nabij het gemeentehuis. | Foto: Malou Vos

BORGER-ODOORN – Achter het gemeentehuis in Exloo staan sinds enige tijd blauwe units. Deze units zijn in het verleden door de gemeente geplaatst voor de opvang van Oekraïners. Tegenwoordig worden ze gebruikt voor de opvang van asielzoekers.

Wethouder Bernard Jansen vertelt hierover: ‘We hebben de Oekraïners die eerst in deze units woonden naar een meer permanentere huisvesting kunnen onderbrengen. Deze units worden nu vanaf oktober vorig jaar gebruikt voor de opvang van asielzoekers die niet meer terecht konden in Ter Apel.’

Volgens de wethouder hebben alle gemeenten in Drenthe zich verplicht gesteld om 50 mensen op te vangen in het kader van noodopvang. De gemeente Borger-Odoorn heeft daarom 24 mensen ondergebracht in de units nabij het gemeentehuis en 15 personen op andere locaties. ‘Deze mensen wachten op een procedure dat ze hier kunnen blijven. Daar wordt nu hard aan gewerkt zodat men een BSN nummer kan krijgen zodat ze ook kleine werkzaamheden kunnen gaan uitvoeren. Hier is verder maar weinig vertier. Daarom willen mensen graag iets doen en aan het werk.’

Bekijk in de video hoe de (crisis) noodopvang eruit ziet:

Spreidingswet

De spreidingswet  gaat over de verdeling van asielzoekers over alle gemeenten in Nederland. De verwachting bij betrokkenen is dat de wet niet eerder dan 1 januari volgend jaar kan ingaan terwijl er werd gekoerst op 1 januari dit jaar.

De wethouder vindt het noodzakelijk dat deze wet zo snel mogelijk wordt ingevoerd zodat asielzoekers over heel Nederland worden verspreid en alle gemeenten evenveel asielzoekers aan nemen: ‘Door de invoering van de spreidingswet zullen de mensen die momenteel een verblijfstatus hebben gekregen door kunnen gaan naar reguliere huisvesting net als iedere Nederlander. Dan is deze crisis noodopvang die hier staat niet meer noodzakelijk.’

Dorpshuis Exloo

In het dorpshuis van Exloo is iedereen welkom. Ook de bewoners van de units komen hier vaak langs. Er worden wekelijks veel activiteiten gepland onder andere spel activiteiten zoals biljarten en sjoelen. Maar er wordt ook structureel Nederlandse les gegeven zodat de asielzoekers een aantal basiswoorden Nederlands kunnen zodat ze zich volgens de eigenaar van het dorpshuis kunnen redden in het dorp. ‘We vinden het belangrijk dat als ze naar een winkel gaan of als ze mensen uit het dorp tegenkomen vragen kunnen stellen, bijvoorbeeld waar de winkel is zodat ze met de basis Nederlands die we ze leren zich beter kunnen redden.’

Als de plannen niet wijzigen zal de spreidingswet volgens het kabinet per 1 januari 2024 ingaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-