Direct naar de inhoud.

Veendam is de ‘Big Brother’ gemeente van regio

  • door:
  • op:
Een beveiligingscamera © Pexels

REGIO – Anno 2023 volgen beveiligingscamera’s bijna elke stap die je zet. Gemiddeld vind je in Nederland 9,3 geregistreerde camera’s per vierkant kilometer landoppervlakte. In Groningen ligt dit aantal echter een stuk lager: 3 camera’s per vierkante kilometer. Wel zijn er grote lokale verschillen. Dit en meer blijkt uit onderzoek op basis van politiecijfers uit de database ‘Camera in Beeld’.

Grote verschillen per gemeente

Per gemeente zijn er grote verschillen. In de gemeente Groningen ligt de camera-dichtheid namelijk juist hoger dan het landelijk gemiddelde. Per vierkante kilometer zijn hier ruim vier keer zoveel camera’s dan gemiddeld in de provincie. De top 5 Groningse en Drentse gemeenten met de hoogste camera-dichtheid is als volgt:

  1. Groningen (13,5 beveiligingscamera’s per vierkante kilometer)
  2. Emmen (5,83 beveiligingscamera’s per vierkante kilometer)
  3. Veendam (4,7 beveiligingscamera’s per vierkante kilometer)
  4. Stadskanaal (3,8 beveiligingscamera’s per vierkante kilometer)
  5. Pekela (2,5 beveiligingscamera’s per vierkante kilometer)
  6. Borger-Odoorn (0,81 beveiligingscamera’s per vierkante kilometer)

In heel Groningen staan momenteel 6.861 beveiligingscamera’s geregistreerd. Deze zijn geplaatst door zowel de overheid (334) als particulieren (1.403) en bedrijven (5.124). In de gemeente Groningen staan de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 2.509 stuks in totaal. Pekela staat onderaan de lijst met in totaal 125 beveiligingscamera’s in de hele gemeente.

Stadskanaal meeste camera’s, maar Veendam meer op vierkante kilometer

In onze regio staan de meeste camera’s in Stadskanaal met 452. In Veendam zijn dat er 360 en in Borger-Odoorn 223. Veendam staan wel de meeste camera’s per vierkant kilometer namelijk 4,7. Stadskanaal volgt met 3,8 en in Borger-Odoorn is dit slechts 0,81.

Het daadwerkelijke aantal camera’s ligt naar alle waarschijnlijkheid hoger, doordat een deel van de particulieren en bedrijven hun camera eind vorig jaar niet opnieuw geregistreerd heeft via DigiD, nadat de politie dit had verzocht.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal