Direct naar de inhoud.

AI Parade in Bibliotheek Stadskanaal met Technologie Expert Jarno Duursma: ‘Mensen weten niet wat voor impact het op hun leven gaat krijgen’

  • door:
  • op:
Jarno Duursma geeft een lezing over kunstmatige intelligentie. | Foto: Hemmo Kuiper

STADSKANAAL- Deze hele maand presenteert de bibliotheek van Stadskanaal de expositie AI parade. Een evenement gewijd aan kunstmatige intelligentie en de impact hiervan op onze samenleving. Als deel van deze expositie gaf de bekende technologie expert Jarno Duursma een lezing.

Projectleider van Biblionet, Yorick van den Bos, vertelt waarom het belangrijk is over dit onderwerp te informeren: ‘Er wordt van alles in een rap tempo bedacht. Er komen allemaal tools zoals Chat GPT en DALL-E 2. Die zijn beschikbaar voor iedereen. Mensen weten alleen vaak niet wat ze er allemaal mee kunnen en wat voor impact het op hun leven gaat krijgen. Je hoort vaak doemscenario’s uit films waarin robots de wereld overnemen. Daarom willen we graag de realistisch kant op een laagdrempelige manier laten zien.’

‘Iedereen kan er zijn voordeel uit halen’

Eén van de hoogtepunten van de AI Parade is de lezing van technologie expert, Jarno Duursma. Hij heeft meerdere rapporten en boeken geschreven over de impact van kunstmatige intelligentie op de mens en maatschappij. Verder wordt hij veelgevraagd als deskundige door landelijke media en schrijft hij opinieartikelen. Hij is geboren en getogen in de regio Stadskanaal en hij vindt het daarom belangrijk om de inwoners van de regio te benadrukken wat ze kunnen verwachten, zodat iedereen zijn voordeel eruit kan halen en niet alleen de grote bedrijven.

‘Iedereen die iets doet met een laptop en met tekst of met berekeningen, krijgt de komende jaren hulp van slimme computer programma’s. Die programma’s gaan ons helpen om dingen op te schrijven, nieuwe perspectieven te bedenken en lange moeilijke teksten voor ons samen te vatten. Dus het is een beetje alsof je een hele slimme stagiaire steeds naast je hebt. Die jou mee helpt met het nadenken voor wat jij allemaal voor je werk moet doen.’

Bekijk in de video hoe Jarno Duursma vertelt over kunstmatig intelligentie:

Hij vertelt onder andere hoe je kunstmatige intelligentie kan toevoegen in het dagelijkse leven.

‘Uiteindelijk draait het om mensen’

Naast veel voordelen vertelt Duursma dat er ook duidelijk nadelen zijn aan kunstmatige intelligentie. Volgens de technologie expert geven we steeds meer beslissingen uit handen: ‘Ik vind dat als je op je werk bent en er wordt kunstmatige intelligentie geïntroduceerd. Dat je steeds de vraag moet stellen ‘Waar kijkt de mens mee?’, ‘Waar is ons sociale hart?’ en dat we moeten onthouden dat het uiteindelijk draait om mensen. Dat vind ik een van de risico’s en uiteindelijk een van de oplossingen. Dat mensen mee blijven kijken.’

AI Parade

Deze hele maand zal de bibliotheek in Stadskanaal nog in het teken staan van AI. Met onder andere de kunst tool DALL- E 2. Verder zal er een debat worden georganiseerd waarin inwoners met elkaar in gesprek kunnen gaan over kunstmatige intelligentie. Bekijk het hele programma van de AI Parade hier: AI Parade (biblionetgroningen.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-