Direct naar de inhoud.

Martin uit Odoorn zwemt de Elfstedentocht: ‘Kijk uit naar de sfeer en de sportieve uitdaging’

  • door:
  • op:
Hoogerkamp komt uit het water bij Stavoren bij de vorige zwem Elfstedentocht. | Foto: Eigen foto

ODOORN – Maarten van der Weijden begint komende zondag voor de derde keer aan de zwem Elfstedentocht. Daarnaast gaat hij hem dit jaar ook fietsen en wandelen. Bij elke discipline krijgt hij steun van verschillende mensen. Zo zwemmen in elke stad vele mensen twee kilometer met hem mee. Eén van hen is Martin Hoogerkamp uit Odoorn.

Hoogerkamp vindt de combinatie van het sporten met daarnaast het aandacht vragen voor de ziekte kanker een bijzonder combinatie. ‘Ene kant is dat mooi en de andere kant raakt je dat door wat je zelf hebt meegemaakt in je eigen omgeving.’ Naast dat hij meezwemt probeert Hoogerkamp zelf ook geld op te halen. ‘Ik heb inmiddels bijna 160 donaties en heb zo’n 3200 euro opgehaald. Als mensen mij willen helpen dan heel graag, maar alleen als ze ook echt wat kunnen missen.’

Gesprekken maken indruk

Het is inmiddels vier jaar geleden dat Van der Weijden zijn zwem Elfstedentocht voltooide. Ook toen was het voormalig raadslid van D66 er al bij. ‘Mijn vrouw en ik hebben toen meegefietst en ik heb in Stavoren meegezwommen. De gesprekken die je dan tegen komt maken zoveel indruk op je. Ik heb toen ook gelijk gezegd dat als ie weer zou komen dat ik mee ging zwemmen,’ zo vertelt een enthousiaste Hoogerkamp

Hoogerkamp (uiterst links) in actie bij de vorige zwem Elfstedentocht. | Foto: Eigen foto

Het meezwemmen met Van der Weijden kan niet zomaar. Hoogerkamp is al lange tijd in training. ‘Ik heb heel veel getraind in de Leewal in Exloo, maar ook in het open water zoals het Paterswoldsemeer. Ook heb ik in koud water gezeten om mijn ademhaling onder controle te houden,’ zo legt Hoogerkamp uit. ‘Ik heb de motivatie en de drive.’

Ook nog een Elftstedentocht fietsen?

Hoogerkamp springt zondag tegen het middaguur in Sneek voor het eerst in het water. ‘Ik kijk er ontzettend naar uit. De sfeer, het hele gebeuren en natuurlijk de sportieve uitdaging. Groot water en klein water. Ik ga er van genieten.’

En alsof dat nog niet goed genoeg is denkt Hoogerkamp er nog over na om eventueel na het zwemmen ook nog de volledige Elfstedentocht mee te fietsen. ‘Als ik mij goed voel dan ga ik meefietsen, maar dan wil ik het ook goed doen. Ik wil dan niet halverwege moeten uitstappen. Ik sluit niets uit, maar zeg ook nog niks toe,’ zo sluit hij mysterieus af.

Wil je Martin nog steunen? Dan kun je een donatie doen via zijn eigen pagina bij de Maarten van der Weijden Foundation.

Eén reactie op “Martin uit Odoorn zwemt de Elfstedentocht: ‘Kijk uit naar de sfeer en de sportieve uitdaging’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-