Direct naar de inhoud.

Jan uit Musselkanaal zet wasdroger aan bij warme temperaturen: ‘Anders vallen de zonnepanelen uit’

  • door:
  • op:
Zonnepanelen op een huis in de Veenkoloniën © Rutger Breider/RTV1

MUSSELKANAAL – ”Wat ben jij nou aan het doen?”, vraagt buurvrouw Grietje als ze bij buurtgenoot Jan een kopje koffie komt drinken. ”Je hebt de wasdroger aan? Het is bijna 25 graden, de zon schijnt, er staat een beetje wind en je wasdroger staat aan? Het is prachtig weer en je waslijn is leeg.” Jan zucht. Hij legt het nog maar weer eens uit.

De situatie. Jan heeft in februari zonnepanelen op het dak van zijn huis aan de Schoolkade in Musselkanaal gekregen. Alles werkt vlekkeloos. Minder opbrengst tijdens bewolkte dagen en een mooie opbrengst als de zon schijnt. Tot de laatste week van april. Het is zonnig, maar regelmatig vallen de zonnepanelen helemaal uit. Gedurende 10 tot 30 minuten opbrengst 0. In mei en in de eerste week van juni worden de problemen alleen maar groter. Hoe langer en hoe feller de zon schijnt, hoe vaker zijn zonnepanelen uitvallen.

Zonnepanelen werken te hard

Jan gaat te rade bij de leverancier van de zonnepanelen. ”Een vriendelijke vrouw aan de helpdesk, die een technisch verhaal begon, waar ik niet veel van begreep”, zegt Jan. ”Ik zou door Enexis iets in de meterkast kunnen laten veranderen. Op de een of andere manier kon mijn meterkast de stroomproductie van mijn zonnepanelen niet aan of had Enexis niet genoeg capaciteit op het netwerk om mijn stroom te verwerken. Ze zei dat mijn zonnepanelen te hard werkten.”

Jan: ”Omdat de panelen op mijn dak teveel stroom produceren, schakelt het systeem zichzelf uit. Nadeel daarvan is, dat de stroom die ik gebruik in huis telkens weer wordt afgenomen van het energiebedrijf. En dat wilde ik juist zoveel mogelijk verminderen. Ik heb een koelkast en een diepvries de deur uit gedaan. Bijna alle lampen vervangen door ledverlichting. Zo weinig mogelijk licht aan als het donker wordt. En natuurlijk zo weinig mogelijk gas gebruiken.”

Energierekening

Jan legt de helpdeskdame uit dat een aanpassing van zijn meterkast te duur is. Hij moet juist bezuinigen. Na de energiecrisis was zijn maandelijkse energierekening van 224 euro gestegen naar 445 euro. Iets wat hij naast de andere vaste lasten niet meer kon opbrengen. De maandelijkse hypotheekrekening had hij al een aantal keren niet betaald. De zonnepanelen waren een uitkomst: het energiebedrijf verlaagde zijn maandelijkse voorschotnota van 445 tot 117 euro. De zonnepanelen, die hij voor tien jaar huurt, kosten 60 euro per maand. Daardoor zijn Jan’s energielasten van de oorspronkelijke 224 euro teruggebracht tot 177 euro. Bijna een 50 euro lager dan ze aanvankelijk waren. ”En daar kun je toch mooi een week boodschappen van doen”, zegt hij.

‘Geheime’ tip

De helpdeskdame geeft Jan via de telefoon een tip die ze eigenlijk niet mag geven. In de mail die de afspraken bevestigt, die hij nadien van het zonnepanelenbedrijf krijgt, wordt er dan ook met geen woord over gerept. De tip: Jan moet als de zon schijnt zoveel mogelijk elektriciteit gebruiken om te voorkomen dat zijn zonnepanelen zichzelf uitschakelen. En dat betekent dat hij de wasdroger aanzet als het mooi weer is.

Hij noemt nog meer voorbeelden. ”Ik zet de vaatwasser aan als de zon schijnt. Dan komen er potten en pannen in die ik alleen maar tijdens de kerstdagen gebruik, maar ik ga er van uit dat ze na een halfjaar al weer stof hebben verzameld, zodat een extra wasbeurtje geen kwaad kan. Om op stroom te besparen, heb ik de gewoonte aangenomen om de kamer te vegen en niet de stofzuiger te gebruiken. Nu heb ik elke dag de stofzuiger weer aan. Dat is elke dag 20 minuten, maar wel 20 minuten lang 800 watt. Sommige pannen die ik gebruik mogen niet in de vaatwasser. Ik gebruik de hete kraan op het aanrecht niet meer, ik vul de waterkoker vier keer en doe er een scheut koud water bij. Daar was ik die pannen dan wel in af.”

Energie verspillen kan uitval zonnepanelen voorkomen

Hij vindt het zelf absurd dat hij energie moet verspillen om uiteindelijk goedkoper uit te zijn. Jan: ”Zolang de zon schijnt, heb ik twee ventilatoren aan staan. Ik heb zonneschermen voor de ramen, maar die draai ik niet meer naar beneden. Ik heb een airco-machine die ik alleen maar tijdens hittegolven gebruikte. Ik heb hem nu paar keer per dag even aan staan. Tot het koel genoeg is.”

Maar sommige maatregelen gaan ook hem te ver. Enkele dagen geleden ging hij even boodschappen doen en vergat daarvoor de airco uit te zetten. ”Toen ik thuis kwam, was het gewoon kil in de woonkamer. Ik kreeg een tip: zet de airco aan en en tegelijk de elektrische kachel die je hebt. Dan neem je genoeg stroom af van de zonnepanelen en wordt je systeem niet uitgeschakeld omdat het netwerk het niet kan verwerken”.

Jan: ”Je huis tegelijk koelen en verwarmen? Aan die gekte doe ik natuurlijk niet mee.”



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal