Direct naar de inhoud.

Plastic gratis patatbakje vanaf 1 juli verboden: ‘Wij stappen over op suikerrietbakjes’

  • door:
  • op:
Deze plastic bakjes zijn vanaf 1 juli verboden. | Foto: Malou Vos

REGIO- Vanaf 1 juli mogen horecagelegenheden geen gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes aan de klant meegeven. Gebeurt dit wel zal de klant extra geld moeten betalen. Horecagelegenheden worden ook verplicht een herbruikbare beker of verpakking aan te bieden.

Jan Nijhoff eigenaar van eetcafé ’t Gemaaltje in Stadskanaal heeft er voor kozen om de klant niet meer te laten betalen en in plaats daarvan suikerrietbakjes aan te bieden. De aanschaf van deze bakjes zijn voor de eigenaar duurder in aanschaf dan de plastic bakjes: ‘Als wij de plastic bakjes behouden dan zal de klant volgens de nieuwe wet onder aan de bon een regel zien voor de plastic verpakking. Hier zal dan een bepaald bedrag komen te staan wat de klant extra zal moeten betalen. Dat is in mijn ogen niet wenselijk. Omdat alles tegenwoordig al duur is geworden.’

Steentje bijdragen

Ondanks dat het voor Nijhoff meer geld gaat kosten kan hij zich wel vinden in de nieuwe regelwetgeving: ‘Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Het is alleen wel weer een grote organisatie en een aanslag op onze financiën.’

‘Wij waren nog niet eerder over gestapt op de biologisch afbreekbare suikerrietbakjes. Dat komt door het kostenplaatje. Plastic bakjes zijn goedkoper, het suiker riet is 30 tot 40 procent duurder voor ons in aanschaf.’

Bekijk in de video hoe eetcafé ’t Gemaaltje omgaat met de nieuwe regelwetgeving:

De huidige plastic bakjes worden vervangen door een alternatief.

Eigen bakje mee

In de nieuwe regelwetgeving wordt ook als optie gegeven dat klanten hun eigen bakjes meenemen. Dit is volgens Nijhoff niet haalbaar: ‘Overdag zou het kunnen. Als we het niet heel druk hebben. Maar in de avondspits is dit niet te doen. Dan ligt de toonbank vol met allemaal Tupperware bakjes en moeten we ook onthouden van welke klant welk bakje is. In mijn ogen creëer je daar een hele grote chaos mee. Dat gaan we dus zeker niet doen.’

Snackcultuur

Volgens de eigenaar is er een reden waarom de nieuwe regelwetgeving niet eerder is ingegaan: ‘Ik heb gehoord dat deze snackcultuur voornamelijk in Nederland en België heerst. Als je het wereldwijd bekijkt is het dus niet een heel groot probleem. Duitsland, Italië en Frankrijk gebruiken deze bakjes bijvoorbeeld helemaal niet. Voor ons verandert er dus heel wat maar voor een heleboel landen verandert er niks.’

Wegwerpverpakkingen

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Onder druk van Europese wetgeving moet het gebruik van wegwerpplastics in Nederland terug worden gedrongen met 40 procent per 2026. Advies van de overheid is om 25 cent extra te rekenen voor een beker en 50 cent voor een maaltijdverpakking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-