Direct naar de inhoud.

Rotary bestaat honderd jaar en viert dat met een estafette op de bakfiets

  • door:
  • op:
De Rotary van Pekela komt aan in Stadskanaal om de bakfiets over te geven. | Foto: Hans Klopstra

STADSKANAAL – De Rotary bestaat dit jaar in Nederland honderd jaar. Rotary clubs in het hele land organiseren daarom gezamenlijk een estafette op de fiets. Daarbij wordt er van club naar club gefietst. Gisteren kwam de estafette aan in Stadskanaal en werd de weg vervolgd naar Musselkanaal.

In Stadskanaal zorgt de Rotary er onder andere voor dat er tijdens de Knoalster nacht een plein gevuld is met muziek en versnaperingen, maar het zet zich ook in voor goede doelen. ‘Dat geld wat we daarbij ophalen gaat bijvoorbeeld naar kledingbank Maxima en de voedselbank,’ zo vertelt Hans Klopstra in het RTV1 programma 1 op Vrijdag.

Met de estafette wil de Rotary al haar leden betrekken bij het honderdjarig bestaan. ‘Op deze manier kun je als rotary ook laten zien wat je doet, waar je voor staat en waar je mee bezig bent.’ De start van de estafette begon op 28 januari in het Olympisch Stadion in Amsterdam. ‘Daarvandaan zijn ze met een bakfiets gaan fietsen en die hebben ze bij de volgende club overgedragen. Zo gaan we van club naar club,’ aldus Klopstra.

Speciale aandacht voor drinkwater

De bakfiets is vanaf Hoogezand naar Veendam gegaan en is daarna door gegaan naar Pekala. ‘De club van Pekela brengt hem hier op het Raadhuisplein en zullen we proberen daarbij wat geld in te zamelen.’ Het project is namelijk meer dan alleen fietsen. Zo is de bakfiets gevuld met flesjes drinkwater. ‘We zijn al decennia lang bezig om mensen over de hele wereld bij schoon drinkwater te krijgen. In veel landen in Afrika, maar ook in Zuid-Amerika moeten veel kinderen nog altijd, elke dag tussen de 6 en 10 kilometer lopen voor gezond drinkwater.’

De Rotary vraagt daar tijdens de estafette nog eens extra aandacht voor. Daarnaast is er ieder jaar een water actie. ‘Daarbij werken we samen met basisschoolleerlingen. Ze gaan dan gesponsord een aantal kilometer lopen met zes of zeven flesjes water bij zich. Dat is namelijk wat het weegt voor die kinderen die dat elke dag moeten doen,’ zo legt Klopstra uit. Met het geld wat daarmee wordt opgehaald kan de Rotary weer water projecten opzetten in ontwikkelingslanden.

Handen uit de mouwen

Ook lokaal zet de Rotary zich in. Zo zorgde de club in Stadskanaal voor de kerstwensboom. ‘We doen nog veel meer. Veel handen uit de mouwen projecten waarbij we bijvoorbeeld bospercelen onderhouden en ontdoen van rommel of bomen snoeien.’

Dit is het grootste evenement voor de Rotary tijdens het honderdjarig bestaan. Wel is er aan het eind van het jaar nog een eindmanifestatie in Amsterdam. Daar wordt de estafette bakfiets ook doorgegeven aan België. Daar vieren ze volgend jaar het eeuwfeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-