STADSKANAAL – Witec Fijnmechanische Techniek BV in Stadskanaal heeft op weg naar verdere groei een meerderheidsbelang verkocht aan GimvSmart Industries, een Belgische investeerder genoteerd aan de aandelenbeurs Euronext Brussel. Deze transactie acht de directie van Witec nodig om de huidige jaarlijkse groei van 30 procent vol te houden.
Over hoeveel geld met de deal gemoeid is, doen beide partijen geen uitspraak. Het in 1985 opgerichte Witec ontwikkelt en produceert fijnmechanische onderdelen voor onder andere de semicon sector voor halfgeleiders, de medische sector en de verpakkingsindustrie. In de loop der jaren heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in het produceren van grote series onderdelen met exacte nauwkeurigheid en reinheid.
Groei vanaf 2010
De groei van Witec is sinds Eric Vos en Raimon Warta in 2010 de aandelen overnamen ingezet. In ruim tien jaar groeide het personeelsbestand van 15 naar momenteel 165, inclusief uitzendkrachten. En de omzet steeg van anderhalf naar vorig jaar ongeveer 20 miljoen euro. Sinds 2019 groeit het Knoalster bedrijf met 30 procent per jaar.’ Zo investeerde het bedrijf vorig jaar 10 miljoen euro in nieuwe machines en gebouwen.
Om deze expansie te kunnen blijven volhouden heeft Witec, in 2019 winnaar van de Groninger ondernemersprijs, deze stap gemaakt. Directeur Eric Vos. ‘We zijn een kapitaalsintensief bedrijf en hebben een zeer uitdagend groeiplan voor de komende jaren. Onze omzet groeit naar 50 miljoen per jaar en we gaan richting vierhonderd man personeel. Dat is meer dan een verdubbeling. Hoe ga je dat dan doen?’
Wel directie blijven
Met die opdracht gingen Vos en mededirecteur Raimon Warta een klein jaar geleden op pad. ‘We willen ons versterken met een partij die ons in de groei kan bijstaan en we zochten kapitaal buiten de bank om. Meerdere partijen wilden ons strategisch wel overnemen, maar we willen wel zelf directie blijven. Zo kwam Gimv in beeld.’
Gimv bestaat sinds 1980 en is opgericht door de Vlaamse regering met als doel bedrijven in België financieel te steunen. Dat is later uitgebreid met ondernemingen in buurlanden. Een jaar geleden had Gimv zestig bedrijven in haar portefeuille met een totale omzet van ruim 3 miljard euro en 19.000 medewerkers.
De investeerder met het hoofdkantoor in Antwerpen steekt geld in ondernemingen gericht op innovatie, die een goed marktaandeel hebben en mogelijkheden hebben om te groeien. In 2022 bedroeg de winst 175 miljoen euro.
Gedekt plan voor drie jaar
‘We hebben nu een goedgekeurd en financieel gedekt groeiplan voor de komende drie jaar. Dat is belangrijk. Voor bijvoorbeeld een opdrachtgever als chipproducent ASML moeten we vaak veel voorfinancieren. Daar is geld voor nodig. In het verleden was een ton al veel. nu hebben we orders van meer dan een miljoen. Het voorlopig niet meer met het vergaren van geld bezig zijn geeft rust en we kunnen weer echt focussen op ons primaire werk’, zegt Vos lachend.
Een belangrijk onderdeel in de groei is voldoende gespecialiseerd personeel kunnen vinden. Sinds 2018 leidt Witec zelf mensen op om werkzoekenden die terug willen keren in de techniek een op maat gemaakt programma aan te bieden. Daarnaast zijn werkplekken in combinatie met reguliere opleidingen beschikbaar. Het gaat om functies op alle niveaus van wetenschappelijk opgeleid tot niet opgeleid personeel, waarbij mbo-functies de grootste uitdaging blijven.
Volgens HR-manager Jessie Alberts-Nitters lukt het nog steeds om, op basis van de verwachte groei, de naar schatting dertig vacatures per jaar te vervullen. ‘De druk neemt wel toe. Echt vakinhoudelijke banen als een specifieke verspaner zijn al wel moeilijk, maar algemenere functies gaan makkelijker. We moeten wel iedere kans om mensen te interesseren of te bereiken pakken.’
‘We investeren er veel in en zijn continue op zoek naar personeel’, vult Vos aan. ‘We hebben gemiddeld twintig stagiairs per jaar, hebben een eigen bedrijfsschool, werken goed samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool en doordat we steeds meer omvang krijgen, ontstaan intern loopbaanmogelijkheden. Dat is zeker voor hoger opgeleiden interessant. We zien ook steeds meer ervaren mensen uit de regio solliciteren.’
Sollicitatiedag
In de continue zoektocht organiseert Witec op zaterdagochtend 1 juli een sollicitatiedag. Alberts-Nitters over het waarom. ‘We denken dat er best veel mensen zijn die wel de skills hebben om bij ons te werken, maar nog altijd denken dat werken in de techniek laagwaardig en vies werk is. Dat is al lang niet meer zo. We hopen dat als mensen langskomen ze onder de indruk zijn van wat we hier doen.’
Volgens Vos is het einde van de groei nog lang niet in zicht. ‘Philips is hier ooit weggegaan. We kunnen net zo groot worden, hebben we voor de grap wel eens gezegd. Het is geen doel op zich, maar de potentie voor meer dan duizend medewerkers is hier wel.’ Inmiddels wappert op vijf locaties in Stadskanaal een vlag met Witec logo.
Waarmaken
Eerst het groeiplan voor de komende drie jaar realiseren. Vos. ‘Het blijft zeker een uitdaging, maar we gaan het denk ik de komende jaren waarmaken.’ Inmiddels mag Witec zich in Noord-Nederland al wel tot de grootste ondernemingen in de hightech maakindustrie rekenen.