Direct naar de inhoud.

Raad Borger-Odoorn wil extra geld voor plattelandswegen en meer aandacht voor armoede

  • door:
  • op:
De gemeenteraad tijdens de behandeling van de kadernota. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

EXLOO – De gemeenteraad van Borger-Odoorn wil dat het college in de begroting van volgend jaar meer geld vrijmaakt voor het onderhoud aan plattelandswegen. Ook wil de Raad meer aandacht voor armoede en geld voor het Aukje Wolf park in Valthermond.

Bijna alle partijen vragen aandacht voor armoede en kansengelijkheid. Veel partijen zijn geschrokken van conclusies uit het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat er nergens zoveel armoede voorkomt als in de Veenkoloniën. ‘Bij de voedselbank hoorden wij dat in één jaar tijd het aantal klanten dat afhankelijk is in onze gemeente van voedselpakketten meer dan verdubbeld is. Van 31 naar 80,’ zo zei fractievoorzitter Margreet Wegman van het CDA.

Nu hebben ook veel werkende inwoners het zwaar en vallen zij tussen wal en schip. Voor deze groep inwoners is er meer nodig,’ aldus fractievoorzitter Annemiek de Groot van Leefbaar.  ‘Het huidige beleid werkt niet,’ zo was fractievoorzitter John Goeree van D66 scherp. ‘Hierdoor zal de armoede in onze regio alleen maar toenemen.’  D66 diende op initiatief van de PvdA gezamenlijk met Leefbaar, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie een motie in waarin het college wordt opgeroepen een nieuwe visie op armoedebeleid te ontwikkelen waarbij de focus op preventie ligt. 

Samenwerking met andere gemeenten

Het CDA wil samen met PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie dat er daarbij samenwerking wordt gezocht met de gemeentes Emmen en Aa en Hunze. ‘Daar maken ze nu gebruik van zogenaamde armoede-pacts,’ zo vertelde Wegman. Dat pact zorgt voor een netwerk van organisaties die zich bezighouden met de bestrijding van armoede.  ‘Laten we leren van elkaar, samen acties ondernemen en elkaar aanvullen.’ Het past daarnaast helemaal in het straatje van het coalitieakkoord ‘Samen Denken, Samen Doen’.

‘Onderhoudsniveau plattelandswegen onvoldoende’

Twee jaar geleden maakte de gemeente al eens meer geld vrij voor het onderhoud van plattelandswegen, maar voor Leefbaar, Gemeentebelangen, PvdA, CDA en D66 blijft het onvoldoende. ‘Het onderhoudsniveau van onze plattelandswegen is vaak dermate slecht dat het voor onveilige situaties zorgt,’ zo vertelde Annemiek de Groot. ‘We moeten een volgende stap gaan zetten,’ zo voegde fractievoorzitter Niek Wind van Gemeentebelangen toe.

De gaten in de weg aan plattelandsweg van de Zijtak in Odoornerveen. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

De VVD ziet dat het een heikel punt blijft, maar wil voor nu niet extra gaan investeren. ‘Natuurlijk willen we graag miljoenen extra om onze wegen te onderhouden maar politiek is kiezen uit schaarste en onze middelen blijven schaars ten opzichte van al onze wensen,’ aldus fractievoorzitter Janny Hofsteenge.

Wethouder Jeroen Hartsuiker (VVD) gaf aan dat de gemeente al vier ton structureel opneemt in de begroting voor het onderhoud. ‘We willen wel kijken voor extra geld voor komend jaar en dan kan de Raad daar bij de begrotingsbehandeling een oordeel over vellen.’

Aukje Wolfpark

Naast extra geld voor de plattelandswegen en aandacht voor armoede en kansengelijkheid komt er structureel geld voor het onderhoud van het Aukje Wolf park in Valthermond. Voor dat park is onlangs fors geïnvesteerd om het aan te passen. ‘Die investering is zinloos als we niet ook de kosten voor onderhoud structureel in onze begroting opnemen,’ aldus Wind van Gemeentebelangen. Die de motie samen indiende met PvdA, GroenLinks en D66. Wethouder Hartsuiker gaf daarbij aan dat het college van plan is om vanaf 2025 daar structureel geld voor op te nemen.

Ook vraagt de gemeenteraad nog aandacht voor alcohol- en middelengebruik onder jongeren in het verkeer en vragen de coalitiepartijen het college om komend jaar te komen met een plan van aanpak voor wijkrenovatie.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal