Direct naar de inhoud.

Ouderenzorg wil met petitie nog een keer op deur ministerie kloppen

  • door:
  • op:
Veenkade Foto: Zorggroep Meander

REGIO – Na eerder een brandbrief gestuurd te hebben, gaan 27 noordelijke organisaties in de ouderenzorg volgende week een petitie aanbieden aan minister Conny Helder van Langdurige Zorg. Zij willen de politiek in Den Haag ervan overtuigen dat bezuinigingen van tafel moeten om financiële problemen te voorkomen.

In de brandbrief van begin deze maand voorspelden de organisaties gezamenlijk een tekort van meer dan 100 miljoen euro in 2024. Dit is het gevolg van een ‘stapeling van financiële kortingen die op langere termijn een dramatische uitwerking gaan hebben’, schreven de noordelijke bestuurders aan de minister. Er wordt onder meer gewezen op een lager budget voor vastgoed terwijl wel wordt verwacht dat gebouwen duurzamer worden. Daarnaast stijgen huren, energierekeningen en vraagt het personeel meer loon.

Vernomen uit de media

“We vragen niet om meer geld, maar willen vooral niet gekort worden”, verduidelijkt Roeli Mossel van de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ). Volgens haar heeft alleen al de NNCZ te maken met een ‘vraagstuk van 3 miljoen euro in 2024’. Na het versturen van de brief hoopte ze op respons uit Den Haag, maar ze vernam uit de media dat het kabinet niets gaat veranderen aan hun voornemens.

Via een petitie wil ze nogmaals stevig op de deur van het ministerie te kloppen. Deze wordt waarschijnlijk volgende week dinsdag aangeboden aan Kamerleden en Helder. Tot vandaag werd deze petitie bijna 2.000 keer ondertekend. Ook Zorggroep Meander uit Oost-Groningen steunt de petitie van de NNCZ, laat een woordvoerder van Zorggroep Meander vandaag weten.

“Het ministerie heeft inmiddels al contact met ons gezocht”, zegt Mossel. “Er ontstaat dus wel beweging, maar volgens ons is er meer nodig om die beweging goed tot stand te brengen.”

Vernieuwing

De ouderenzorg wil niet enkel het handje ophouden bij de overheid en beseft dat zij zelf voor een deel voor een oplossing kunnen zorgen. De sector vindt dat ze zelf aan zet is om de zorg voor ouderen te veranderen. In de brandbrief wijzen de bestuurders van de noordelijke organisaties erop dat zorg van professionals en in combinatie met zorg door naasten samen moet worden georganiseerd.

Ontwikkeling van nieuwe technologieën moeten het mogelijk maken dat mensen langer thuis blijven wonen. “Onze mensen, samen met inwoners van wijken en dorpen, moeten aan slag met de vernieuwing”, benadrukt Mossel. “Het veranderproces vraagt energie, maar wij kunnen alles niet waarmaken als we gekort worden.”

27 zorgorganisaties in Drenthe, Groningen en Friesland vertegenwoordigen ongeveer 30.000 cliënten en naar schatting 30.000 medewerkers en vrijwilligers.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal