Direct naar de inhoud.

Column Gertjan: Dansen en ontmoeten

  • door:
  • op:
Gertjan Kamst schrijft wekelijks een column voor RTV1 © RTV1

RTV1 – Gertjan Kamst schrijft wekelijks over actuele onderwerpen, zaken die hem interesseren in de regio of over dingen die de moeite waard zijn om over te schrijven. Deze week gaat dat over Dansen en ontmoeten.

Het SIVO-festival bleek in de voorgaande drie jaren niet georganiseerd te kunnen worden. Maar door alle Corona restricties waren zij natuurlijk niet de enigen. Drie jaar lang bleken illegale dan wel gelimiteerde feestjes de dienst uit te maken. Dit jaar is het gelukkig allemaal anders. Dat de voorbereidingen van het SIVO-festival soepel verloopt bleek geenszins het geval. Sterker nog, het leek er lang op dat het festival niet plaats kon vinden terwijl allerlei festivals er omheen hier geen moeite mee leken te hebben. Los van het gegeven dat het festival natuurlijk vrijwilligers nodig heeft moet er ook een goed aanbod zijn van gastgezinnen. Deze zijn nodig om de tientallen dansers vanuit allerlei continenten een slaap- en eetplaats aan te bieden. Na de Coronaperiode leek dat lastig.

Het fenomeen gastgezin is erg leuk. Ik spreek uit eigen ervaring. In de jaren 90 was ons gezin een aantal keren gastgezin voor één van de studenten uit het internationaal theater- en dansgezelschap Up with people. Dit gezelschap reisde de hele wereld door en met een zeer afwisselende theatervoorstelling brachten ze een boodschap aan de wereld. Dit gezelschap deed Stadskanaal, bij een nieuwe voorstelling, vaker aan. Ik geloof dat wij drie keer gastgezin zijn geweest voor dit rondtrekkend gezelschap.

Van wat ik mij kan herinneren boden wij een plek aan iemand uit Zwitserland, ook was er ooit een student uit de VS met de typische Amerikaanse naam Todd. Voor mij waren deze bezoeken leuk maar ook erg leerzaam. Mijn Engels kreeg in dit soort weken een enorme boost. Al was het alleen maar om mijn ouders kracht bij te zetten in de communicatie die zij trachten vorm te geven. Mijn vader hield het veelal bij een knikje terwijl mijn moeder terdege wel probeerde te vragen of ze de bloemkool lekker vonden.

Terug naar het SIVO-festival. Al deze tientallen dansers lijken een gastgezin te hebben gevonden in en rondom Borger. Ik ben benieuwd of er na zo’n evenement, wanneer al deze mensen weer vertrekken, ook contact wordt onderhouden met het gastgezin. Toch lijkt me dat het gaat om de eensgezindheid op het moment zelf. Zoals op elk festival heeft eenieder daar weer behoefte aan.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal