Direct naar de inhoud.

RUG start archeologisch onderzoek bij Hunebed D29 nabij Borger

  • door:
  • op:
De grond rondom hunebed D29 wordt onderzocht © Hunebedcentrum

BORGER – Maandag 26 juni zijn onderzoekers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met een archeologisch onderzoek gestart op een terrein bij hunebed D29 nabij Borger. Het onderzoek, dat onder leiding staat van prof. dr. Daan Raemaekers, heeft als doel om meer inzicht te krijgen in het gebruik van het gebied rondom het hunebed in het verleden. Het Drentse landschap heeft dit bekendgemaakt.

Hunebedden zijn monumenten uit de steentijd en hebben een leeftijd van ongeveer 5000 jaar. Ze worden zorgvuldig beschermd, waardoor archeologisch onderzoek bij of rond een hunebed tegenwoordig zeldzaam is en alleen onder strenge voorwaarden mag plaatsvinden. Het onderzoek van de RUG vindt dan ook niet plaats in het hunebed zelf, maar juist in het omliggende gebied. De RUG heeft toestemming gekregen van de gemeente Borger-Odoorn, Stichting Het Drentse Landschap en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De vergunningverlening is onder de voorwaarde dat het onderzoek beperkt van omvang is, zodat zoveel mogelijk behouden kan blijven.

Vergroten van wetenschappelijke kennis

Het doel van het onderzoek is het vergroten van wetenschappelijke kennis over hunebed D29 en het gebied eromheen. Deze kennis kan vervolgens worden gebruikt door terreinbeheerder Het Drentse Landschap bij het beheer van het monumententerrein en door de rijksoverheid voor het beschermingsbeleid. Daarnaast biedt de opgraving studenten archeologie de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen.

Het gebied rondom het hunebed speelde een belangrijke rol in het verleden, maar daar is nog weinig over bekend. Het onderzoek richt zich op vragen als: “Woonden hier mensen? Werden hier ook mensen begraven? Vonden hier rituele activiteiten plaats?”

Hunebedden D28 en D29

Hunebed D29, samen met hunebed D28, bevindt zich op een archeologische locatie die door de rijksoverheid wettelijk is beschermd. Het doel van deze bescherming is om deze waardevolle locaties veilig te stellen voor de toekomst. Hunebed D28 is eerder al opgegraven, maar hunebed D29 en het omliggende terrein zijn nog nooit wetenschappelijk onderzocht.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal