Direct naar de inhoud.

Zorgorganisaties willen de bezuinigingen in de ouderenzorg van tafel, petitie is al meer dan 10.000 keer ondertekend

  • door:
  • op:
Veenkade Foto: Zorggroep Meander

REGIO – RTV Drenthe meldde in eerder bericht deze week dat er na eerder een brandbrief gestuurd te hebben, er 27 noordelijke organisaties in de ouderenzorg deze week een een petitie aan willen bieden aan minister Conny Helder van Langdurige Zorg. Zij willen de politiek in Den Haag ervan overtuigen dat bezuinigingen van tafel moeten om financiële problemen te voorkomen. Inmiddels is de petitie al meer dan 10.000 keer ondertekend. Charles Laurey, interim bestuurder van Zorggroep Meander is heel blij dat deze petitie zoveel aandacht krijgt. Ook is de zorgbestuurder blij dat er een grote mate van solidariteit plaatsvindt onder het personeel en bij andere zorginstellingen in de rest van Nederland. Hij verwacht dat er nog veel meer mensen de petitie gaan ondertekenen.

Brandbrief

Begin juni stuurden 27 noordelijke ouderenorganisaties in Groningen, Drenthe en Friesland gezamenlijk een brandbrief aan minister Helder (Langdurige Zorg). In deze brief waarschuwden de ouderenzorgorganisaties voor de financiële problemen die zich aandienen in de sector. Zij vrezen voor een verdere uitholling van de ouderenzorg schreef RTV Drenthe begin juni. De belangrijke punten uit de brandbrief op een rij:

  • Het aantal ouderen neemt toe, terwijl het aantal jongeren afneemt, daardoor wordt het steeds lastiger om personeel te vinden;
  • De zorgvraag wordt steeds complexer, doordat ouderen langer thuis blijven wonen;
  • Loonkosten stijgen met 15% terwijl zorginstellingen daarnaast ook nog worden geconfronteerd met andere oplopende kosten (zoals hoge energiekosten en investeringen in de duurzaamheid van gebouwen); 
  • Kortom: de kosten stijgen flink, terwijl zorginstellingen worden gekort op hun budget, vandaar financieel ‘het mes op de keel’.

De brandbrief is ondertekend door de bestuurders van 27 zorgorganisaties in Groningen, Drenthe en Friesland. Samen vertegenwoordigen zij ongeveer 30.000 cliënten en naar schatting 30.000 medewerkers en vrijwilligers schreef RTV Drenthe begin juni.

Petitie

De ouderenorganisaties vernamen in de media dat er geen gehoor werd gegeven aan de brandbrief, die werd geschreven aan minister Connie Helder (Langdurige Zorg). Vorige week zijn 27 noordelijke zorgorganisaties gestart met een petitie om het ministerie van VWS wakker te schudden dat de bezuinigingen in de ouderenzorg zeer onverstandig zijn.

Inmiddels hebben er meer dan 10.000 mensen de petitie “Transitie ouderenzorg vraagt om zuurstof, niet het mes op de keel” ondertekend. Charles Laurey, interim bestuurder bij Zorggroep Meander: We zijn heel erg blij dat de petitie al meer dan 10.000 keer is ondertekend. Dit betekent dat er er een grote mate is van solidariteit onder het zorgpersoneel en bij andere zorginstellingen in de rest van Nederland. Wij verwachten dat er veel meer mensen de petitie gaan ondertekenen.”

Den Haag

De overhandiging van de petitie “Transitie ouderenzorg vraagt om zuurstof, niet het mes op de keel” wordt op dinsdag 4 juli aangeboden aan Kamerleden en Helder. “Er zijn op dit moment al 2 bussen besteld om aankomende dinsdag een stevig signaal af geven in Den Haag. Ook hebben er een aantal zorgmedewerkers van Zorggroep Meander zich aangemeld om met de bus mee te gaan naar Den Haag. Om hoeveel zorgmedewerkers van Zorggroep Meander het gaat is niet bekend. Het kan ook zo zijn dat er nog 3e bus wordt bijbesteld”, aldus Laurey.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal