Direct naar de inhoud.

Met je blote handen een trein voorttrekken in Stadskanaal: ‘Wie kan dat nou zeggen?’

  • door:
  • op:

Het NK Treintrekken bij Museumspoorlijn STAR © RTV Drenthe

STADSKANAAL – Geen stoomkracht maar man- en vrouwkracht brengt vandaag een trein in beweging bij museumspoorlijn Stadskanaal op de Drents-Groningse grens. Het station is het decor van het NK treintrekken. En dat trekt sterke mannen en vrouwen uit het hele land.

Op spoor 2 staat een historische locomotief van het type Sik van 21 ton. Daarachter een extra wagon van 11 ton. Een bescheiden gewicht voor een trein want een stoomlocomotief weegt al gauw 140 ton. Maar zet maar eens met alleen menskracht 32.000 kilo in beweging. “Als je hem maar eenmaal aan het rollen hebt, en de bovenbeenspieren zijn het belangrijkst”, leggen deelnemers uit die op allerlei manieren hun spieren warm maken. Het is geen wedstrijd voor watjes, dat is aan de gezichten tijdens het trekken af te lezen.

Het gaat om de snelste tijd

Het NK is bedacht door de Organisatie Sterke mannen Oldambt (O.S.O.) maar ze zouden eigenlijk ‘mannen’ moeten vervangen door ‘mensen’ lacht Berend Schuur van O.S.O.

Wedstrijdleider Onno Straat van O.S.O. legt de spelregels uit. “Zowel de mannen als de vrouwen strijden op twee onderdelen. Eerst moet de locomotief van 21 ton zittend op de grond naar je toe getrokken worden. De mannen zijn onderverdeeld in twee gewichtsklasses tot 105 kilo en vanaf 105 kilo. Het tweede onderdeel is in een harnas de trein lopend voorttrekken. Voor mannen komt er dan nog een wagon bij achter de locomotief zodat het totaalgewicht op 32 ton komt. Het gaat steeds om de snelste tijd. De opstelsom van het zittend en lopend trekken bepaald te totaaltijd. Wie de snelste tijd heeft wint.”

Wie kan dit nou zeggen?

Zelfs vanuit het zuiden en Noord Holland zijn deelnemers naar de STAR gekomen. Zo ook Christel Veenstra en Renate van Gils. Zij trokken naar Stadskanaal voor de wedstrijd. Veenstra heeft een goede tijd op het onderdeel zittend trekken, bij Van Gils ging het minder. Wat is er zo mooi aan deze sport en waarom reis je er helemaal voor naar Stadskanaal? Het antwoord is simpel: “Hé, wie kan er nou zeggen dat je zelfstandig een trein hebt voortgetrokken.” Met andere woorden: deze is in onze pocket, doe het maar eens na. Op de vraag hoe je oefent voor deze wedstrijd klinkt het in koor: “Niet. Natuurlijk doen we aan krachtsport maar hier kun je niet voor trainen.”

Heel sportief

Vaak liggen de trektijden akelig dicht bij elkaar. Berend Schuur is tevreden over het verloop van de wedstrijd. “We hebben nog geen blessures gehad.” De strijd is heel sportief want kandidaten moedigen elkaar aan en schreeuwen de trekker net zo lang toe totdat de trein over de meet is.

Ook medewerker Joop van de STAR waagt zich in de wedstrijd. Met aanmoedigingen van collega’s en een groot spandoek trekt Joop alias de ‘Beere van Knoal’ de Sik voort.

Lars Blaauw van de museumspoorlijn is blij met het NK treintrekken. “Het brengt een heel andere doelgroep naar ons museum.” Ondertussen komt en gaat de stoomtrein en kijken de nietsvermoedende reizigers naar de krachtpatsers op het andere spoor.

De einduitslag van het NK treintrekken 2023

Dames:
1. Sharon Knol
2. Christel Veenstra
3. Linda Schenk

Heren -105 kg:
1. Kevin Venema
2. Vincent Bes
3. Alwin de Goede

Heren +105 kg:
1. Martijn de Boer
2. Lars Hummel
3. Herman Rogge



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal