Direct naar de inhoud.

Sterftecijfer in de regio boven landelijke gemiddelde

  • door:
  • op:
Er wordt een bloem gelegd op een doodskist © Freepik

REGIO – In het afgelopen jaar zijn de sterftecijfers en belangrijkste doodsoorzaken in verschillende gemeenten van Nederland onderzocht. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onthullen interessante inzichten. RTV1 neemt een kijkje naar de sterfgevallen in de gemeenten Veendam, Stadskanaal en Borger-Odoorn.

Gemeente Veendam

In Veendam werden afgelopen jaar 282 sterfgevallen geregistreerd. De voornaamste doodsoorzaak was nieuwvormingen, zoals kanker, met 88 overlijdens. Het sterftecijfer kwam uit op 102,4 per 10.000 inwoners, wat een daling betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. Hoewel het sterftecijfer hoger is dan het landelijke gemiddelde van 96,1, is het lager dan het sterftecijfer in de provincie Groningen, waar het 104,4 bedroeg.

Gemeente Stadskanaal

In Stadskanaal waren afgelopen jaar 467 sterfgevallen te betreuren. Nieuwvormingen, zoals kanker, waren de belangrijkste doodsoorzaak, met 128 overlijdens. Het sterftecijfer steeg naar 146,0 per 10.000 inwoners, vergeleken met het voorgaande jaar. Het sterftecijfer in Stadskanaal ligt zowel boven het landelijke gemiddelde van 96,1 als boven het sterftecijfer in de provincie Groningen (104,4).

Gemeente Borger-Odoorn

In Borger-Odoorn waren afgelopen jaar 323 sterfgevallen geregistreerd. Opnieuw waren nieuwvormingen, zoals kanker, de belangrijkste doodsoorzaak, met 101 overlijdens. Het sterftecijfer steeg naar 125,2 per 10.000 inwoners, in vergelijking met het voorgaande jaar. Net als in Stadskanaal ligt het sterftecijfer in Borger-Odoorn boven zowel het landelijke gemiddelde van 96,1 als het sterftecijfer in de provincie Drenthe (120,6).

Bij het vergelijken van de drie gemeenten valt op dat nieuwvormingen, zoals kanker, de belangrijkste doodsoorzaak waren in alle gemeenten. Het sterftecijfer per 10.000 inwoners was het laagst in Veendam (102,4), gevolgd door Borger-Odoorn (125,2) en Stadskanaal (146,0). Hoewel alle drie de gemeenten boven het landelijke gemiddelde van 96,1 zitten, bevindt Stadskanaal zich aan de bovenkant van het spectrum, gevolgd door Borger-Odoorn.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal