Direct naar de inhoud.

Waarschuwing voor hevig onweer, windstoten en hagelstenen na hete dag

  • door:
  • op:
Een onweersbui F: Freepik

REGIO – Na een hete dag met temperaturen rond de 31 graden wordt het weerbeeld grimmiger. Zowel Drenthe als Groningen worden vanmiddag en vanavond geconfronteerd met intens onweer, hevige regenval, harde windstoten en hagelstenen. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor beide provincies, waarbij in sommige gebieden mogelijk wordt opgeschaald naar code oranje.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers en watersporters voor mogelijke problemen veroorzaakt door het extreme weer. Tussen 16.00 uur en 21.00 uur geldt in Groningen code geel vanwege onweersbuien en intense neerslag gedurende korte tijd. Daarnaast waarschuwt het KNMI voor hagelstenen van twee tot vier centimeter en harde windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Voor het zuidoosten van Nederland, inclusief delen van Drenthe, is code oranje van kracht.

Volgens meteoroloog Hans Nienhuis van RTV Drenthe worden de buien die over de regio trekken als ‘zware jongens’ omschreven. Ze kunnen halverwege de middag beginnen en gepaard gaan met intense regenval, windstoten van 70 tot 80 kilometer per uur, hagel en bliksem.

Reizigers wordt aangeraden de weersverwachting goed in de gaten te houden en de reisplanner te raadplegen, aangezien het treinverkeer mogelijk beïnvloed kan worden. Automobilisten wordt geadviseerd om voorzichtig te rijden en hun snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden. Bij noodweer wordt aangeraden niet stil te blijven staan op de snelweg, maar een veilige plek op te zoeken.

Ook watersporters dienen extra alert te zijn. Rijkswaterstaat adviseert hen om de weersvoorspelling nauwlettend in de gaten te houden. Bij naderend onweer wordt dringend aangeraden om direct van het water te gaan, aangezien onweer en harde windstoten gevaarlijk zijn tijdens het watersporten.

Na de buien zal de lucht geleidelijk opklaren, maar de temperatuur zal niet sterk afkoelen. In de nacht wordt een minimumtemperatuur van ongeveer 16 graden verwacht. Morgen blijft het voornamelijk droog in de Veenkoloniën met temperaturen rond de 24 graden.

Vanaf woensdag zal het geleidelijk koeler worden. Dinsdag stijgt de temperatuur weer naar zo’n 27 tot 28 graden, met aan het einde van de dag opnieuw kans op regen en onweer. In de dagen daarna koelt het verder af, waarbij woensdag maximaal 22 graden wordt en donderdag mogelijk zelfs maar 21 graden.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal