Direct naar de inhoud.

Gebiedsfonds Borger-Odoorn gaat ook bijdrage initiatiefnemers windpark beheren

  • door:
  • op:
Cor Kloen (voorzitter gebiedsfonds), burgemeester Jan Seton, Jakob Bartelds (windpark De Drentse Monden en Oostermoer © Eigen foto

BORGER-ODOORN – Stichting Gebiedsfonds Drentse Monden neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de jaarlijkse financiële bijdrage van de initiatiefnemers van windpark De Drentse Monden en Oostermoer in Borger-Odoorn. Naast het beheer van het overheidsgeld dat al de leefbaarheid in het effectgebied van het windpark bevorderde, zal de onafhankelijke stichting nu ook de bijdrage van de windturbine-initiatiefnemers in goede banen leiden. Deze ontwikkeling betrekt zelfs inwoners van Stadskanaal in de verdeling.

De initiatiefnemers van het windpark verbinden zich voor een periode van 15 jaar aan een bijdrage van 0,50 euro per opgewekte megawattuur per jaar aan het gebiedsfonds. De exacte jaarlijkse bijdrage zal dus afhangen van de hoeveelheid windenergie die de 29 turbines in de gemeente Borger-Odoorn opwekken. Voor het komende jaar 2022 beloopt dit een bedrag van ongeveer 170.000 euro.

Momenteel wordt het gebiedsfonds beheerd door een onafhankelijke stichting, die wordt gevormd door inwoners en zeven kerngroepen in Borger-Odoorn vertegenwoordigt. De kerngroepen hebben als taak ervoor te zorgen dat het beschikbare overheidsgeld (van de rijksoverheid, provincie Drenthe en gemeente Borger-Odoorn) van 3 miljoen euro in een periode van 10 jaar op de juiste wijze wordt ingezet in hun gebied.

Op verzoek van de initiatiefnemers van het windpark zal hun bijdrage, gebaseerd op de opgewekte windenergie, daar de komende 15 jaar aan worden toegevoegd. Hiervoor zal een nieuwe kerngroep van inwoners worden opgezet, specifiek voor Stadskanaal-Musselkanaal, dat ook binnen het effectgebied valt en daardoor de beschikking krijgt over een deel van de windenergieopbrengsten.

Een opvallend verschil met het overheidsgeld is dat elke lokale kerngroep volledige autonomie heeft om te bepalen waaraan de bijdrage van de initiatiefnemers wordt besteed. Het overkoepelende stichtingsbestuur zal deze betalingen vervolgens goedkeuren.

Om een transparante verantwoording te waarborgen, blijven het overheidsgeld en de bijdrage van de initiatiefnemers strikt gescheiden geldstromen, met aparte rekeningen en eigen verantwoording. Het streven is om deze nieuwe constructie tegen het einde van dit jaar te implementeren. Met deze stappen beoogt Stichting Gebiedsfonds Drentse Monden de duurzame ontwikkeling van de regio te stimuleren en de opbrengsten van het windpark optimaal te benutten voor de leefbaarheid van de gemeenschap.

Gebiedsfonds uitgelegd
Zowel Borger-Odoorn als Aa en Hunze heeft een eigen gebiedsfonds. In beide fondsen zit geld van de gemeente, de provincie en de Rijksoverheid én een deel van de opbrengsten van het windpark Drentse Monden en Oostermoer. Het geld kan door de inwoners zelf worden besteed. In beide gemeenten is een stichting opgericht die zorgt voor een verdeling van het geld.

Het geld van Borger-Odoorn gaat volledig naar projecten die inwoners (geen individuen) zelf kunnen insturen. In Aa en Hunze gaat een deel van het geld naar projecten. Ook krijgen omwonenden van de windmolens daar eenmalig een bedrag ter compensatie. De hoogte daarvan is afhankelijk van de afstand tot de dichtstbijzijnde windturbine.

Gebiedsfonds Drentse Monden, voor Borger-Odoorn, krijgt jaarlijks 5 ton te besteden. Voor Gebiedsfonds Oostermoer, het fonds in Aa en Hunze, is er jaarlijks 2,7 ton beschikbaar, omdat er minder windmolens staan dan in de buurgemeente. Dat is het geld van de overheden en het windpark De Drentse Monden en Oostermoer bij elkaar.

De bijdrage van de overheden is voor tien jaar beschikbaar. Dat is een vast bedrag. Het geld vanuit het windpark zelf is voor vijftien jaar bedoeld. Het precieze bedrag is afhankelijk van de jaaropbrengst van het windpark.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal