Direct naar de inhoud.

Stadskanaal dringt in Den Haag aan op compensatie windpark: ‘Inwoners hebben daar recht op’

  • door:
  • op:
Tussen de huizen in Musselkanaal door kun je de windmolens duidelijk zien. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal dringt er bij minister Rob Jetten van Klimaat op aan middels een brief voor compensatie van haar inwoners voor de windmolens. Omwonenden van het Windpark Drentse Monden en Oostermoer in Borger-Odoorn en Aa en Hunze kregen deze compensatie al wel.

’44 procent van de direct omwonenden van het windpark wonen in onze gemeente,’ zo vertelt wethouder Ingrid Sterenborg aan RTV1. ‘Wij vinden dan ook dat daar financiële middelen tegenover moeten staan.’

Al vier jaar lang een strijd

De gemeente voert al sinds 2019 een strijd voor compensatie van haar inwoners die rondom het windpark wonen. Vorig jaar nog schreef de gemeente een brief aan de provincie Drenthe. Zij hadden van het ministerie geld gekregen om dit onder de omwonenden van het windpark te verdelen. ‘Wij dachten daar toen van mee te profiteren, maar Drenthe koos ervoor om dit alleen aan haar eigen inwoners te geven.’

Sterenborg vindt dat je alle inwoners gelijk moet behandelen. ‘Daarbij maakt een provinciegrens niet uit. Dat is in onze ogen wel zo eerlijk.’

323 euro per huishouden

In de gemeentes Borger-Odoorn en Aa en Hunze kregen omwonenden 323 euro per huishouden. Stadskanaal wil dit ook voor haar inwoners. In totaal gaat dat om een bedrag van 1,8 miljoen. ‘Wij willen graag dat wij gehoord worden en middels deze brief denken wij daar wat aan te kunnen doen. We zijn benieuwd naar het antwoord van de minister,’ zo sluit ze af.

3 reacties op “Stadskanaal dringt in Den Haag aan op compensatie windpark: ‘Inwoners hebben daar recht op’”

  1. Nou deze omwonende van Borger/Odoorn heeft nog geen cent gezien hoor. Of zullen we geen echte omwonende zijn. Uit elk raam we ook kijken, zien we die afschuwelijke windmolens. Dus erger kant niet en ’s nachts wakker liggen van monotone geluid.

  2. Vanuit huiskamer zicht op 3 molens maar niks gehad…
    Deel van de straat wel.

    In Flevoland gelden veel ruimere regels qua afstand en vergoeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-