Direct naar de inhoud.

Kaya Poelman zoekt vrouw die haar redde van verdrinkingsdood in zwembad Veendam

  • door:
  • op:
Zwemmers in het water © ANP via RTV Noord

VEENDAM – Iedere dag zwemt Kaya Poelman uit Veendam zo’n 1,5 kilometer in zwembad Tropiqua in Veendam. Donderdag was een dag als alle andere. Het was erg druk in het zwembad en Poelman had al een paar baantjes gezwommen. Ze traint momenteel voor de Amsterdam City Swim in september, een zwemtocht om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor onderzoek naar de ziekte ALS.

‘Ik werd misselijk en draaierig’

‘Ik had er net een paar baantjes opzitten toen ik plotseling misselijk en draaierig werd. Het leek alsof alle geluiden opeens heel ver weg waren. Het werd donker om me heen en ik dacht; ik moet het touw nu snel vastpakken. Ik kreeg pijn op m’n borst en in m’n nek en zakte dieper het water in. Voor mijn gevoel was ik heel hard aan het zwemmen om boven te komen maar in werkelijkheid deed mijn lichaam helemaal niks.’

Hoesten op de kant van het zwembad

Ze voelde dat ze werd vastgegrepen en zag nog net dat het een vrouw was met heel kort haar, maar daarna ging gelijk het lampje uit. ‘Toen het licht heel langzaam weer aanging, althans zo leek het voor mij, lag ik op de kant, als een debiel te hoesten’, vertelt Poelman, nu gelukkig lachend. Ze had een tia gehad en de ambulance was er om haar mee te nemen naar het ziekenhuis. Terwijl ze op de kant lag was er een man die steeds haar hand heeft vastgehouden.

Redders bedanken

Poelman is vrijdag weer thuisgekomen en is haar redders zo ontzettend dankbaar. ‘Ze hebben mijn leven gered en ervoor gezorgd dat mijn kleinkinderen nog een oma hebben. Ik wil ze zo graag bedanken.’ De man, Klaas, heeft ze inmiddels weten op te sporen via Facebook. 

Op zoek naar de vrouw die haar redde

De vrouw heeft ze nog niet gevonden. ‘Het enige dat ik me van haar kan herinneren is dat ze ongeveer van mijn leeftijd is, begin vijftig, en heel kort haar heeft.’ Ze roept de vrouw dan ook op zich te melden bij RTV Noord zodat ze haar persoonlijk kan bedanken voor het redden van haar leven.

‘Die mensen hebben mijn leven gered’, vervolgt Poelman. ‘Ik heb zelf altijd een duikbril en een speciale koptelefoon op tijdens het zwemmen. Je bent dan zo gefocust op jezelf en ziet of hoort niets meer. Best wel erg eigenlijk. Die ene vrouw zag gewoon dat er iets met mij gebeurde. Ik ben haar zo ontzettend dankbaar.’

Oproep

Bent of kent u de vrouw die donderdagmiddag in zwembad Tropiqua in Veendam Kaya Poelman redde van verdrinking? RTV Noord kan ervoor zorgen dat uw gegevens bij mevrouw Poelman terechtkomen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal