Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn voorop met zonneparken, Stadskanaal en Veendam volgen

  • door:
  • op:
Een zonnepark in Nieuw-Buinen © Jelmer Wijnstra/RTV1

REGIO – Drenthe en Groningen staan vooraan in de ontwikkeling van duurzame energie, met een totale oppervlakte van respectievelijk 518 hectare en 633 hectare aan zonneparken. De provincie Groningen leidt het peloton met de grootste hoeveelheid zonneparken in Nederland. Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van het Kadaster.

Veendam, Stadskanaal en Borger-Odoorn dragen elk hun steentje bij aan deze duurzame trend. In de gemeente Veendam bevinden zich vijf zonneparken met een totale oppervlakte van 276.055 m2, in Stadskanaal zijn er vijf parken met in totaal 1.023.863 m2 oppervlakte en in Borger-Odoorn zijn er acht parken met 1.829.024 m2 aan oppervlakte.

Opvallend is dat het grootste deel van de zonneparken in ons land verrijst op voormalig landbouwgrond. Desondanks is de grond die voor zonne-energieopwekking wordt gebruikt relatief beperkt in vergelijking met het vroegere gebruik voor landbouw. In Drenthe bijvoorbeeld bevinden de zonneparken zich op slechts 0,25 procent van alle voormalige landbouwgrond. Landelijk gezien bedraagt dit percentage 0,12 procent.

Prominente rol Borger-Odoorn

Borger-Odoorn speelt een prominente rol in deze ontwikkeling, met momenteel de twee grootste zonneparken van Drenthe die een oppervlakte hebben van 66 en 54 hectare.

Uitdagingen

Hoewel de ontwikkeling van zonneparken een duurzame stap vooruit is, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Netbeheerder Enexis trok in februari aan de bel en riep op om terughoudend te zijn met het plaatsen van zonneparken op locaties waar de vraag naar elektriciteit beperkt is. De wachtlijsten van bedrijven en energiecoöperaties die hun opgewekte stroom willen terugleveren, groeien namelijk sneller dan de capaciteit van Enexis om nieuwe kabels aan te leggen, aldus Jeroen Sanders van Enexis.

Het landschap van Drenthe en Groningen wordt steeds groener dankzij de opkomst van zonneparken. Met respectievelijk 518 en 633 hectare aan zonneparken bevinden deze provincies zich in de voorhoede van duurzame energie in Nederland. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, is het van belang om ook de uitdagingen in de gaten te houden. Netbeheerder Enexis wijst op de groeiende wachtlijsten voor het terugleveren van stroom vanuit zonneparken, wat aangeeft dat de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk niet altijd gelijk oploopt met de snelle ontwikkeling van zonne-energie. Een gebalanceerde aanpak en samenwerking tussen overheden en netbeheerders zijn cruciaal om de energietransitie succesvol voort te zetten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal