Direct naar de inhoud.

Veendammer Ammy van Eerden wint Schierste Ploatje Veenkoloniën 2023

  • door:
  • op:
Winnares Ammy van Eerden met haar prijs van de Schierste Ploatje 2023 Veenkoloniën | Foto: Stichting ZO Groningen

REGIO – De derde editie van Schierste Ploatje zit erop. 15 weken lang gingen deelnemers de strijd met elkaar aan om op zoek te gaan naar het ‘schierste ploatje’ binnen één van de vijf opdrachten. Het was Veendammer Ammy van Eerden die de overwinning in het algemeen klassement naar zich toe trok. Daarmee won zij een weekend weg in de Veenkoloniën en een eigen expositie die vanaf het najaar in de regio te bewonderen is.

Het Schierste Ploatje

Vier maanden, vijf opdrachten, zes deelnemers, drie juryleden en een ‘thuiswedstrijd’. Dat is in het kort wat de fotowedstrijd Schierste Ploatje te bieden heeft. Tijdens deze wedstrijd werden semiprofessionele fotografen opdrachten voorgelegd. Voor de uitvoering hiervan hebben ze telkens drie weken de tijd.

De fotowedstrijd

Veendammer Ammy van Eerden, Anno Kruize (Stadskanaal), Bianca Kuiper (Beerta), Dorien van den Biggelaar (Eelde-Paterswolde), Rianne (Meedhuizen) en Wanda (Veendam) hebben zich vanaf april gestort op het maken van de mooiste foto’s in de Veenkoloniën. Ook thuis kon je meedoen, door het posten van je foto via Instagram. “De thema’s die we voorbij hebben zien komen, zijn: Natuur, Lekker Lokaal, Water, Industrie & Architectuur en Geschiedenis. De laatste opdracht was een driedubbele uitdaging, dit betrof een drieluik, waarvan één foto een portret moest zijn”, vertelt de organisatie aan RTV1.

Over de deelnemers

Rianne Kugel

Rianne Kugel is 29 jaar en woont met haar man en kinderen in Meedhuizen. Fotografie heeft haar altijd al aangesproken, maar sinds vier jaar is zij er actief mee bezig. Zij vindt het leuk om alleen of samen met vrienden op zoek te gaan naar mooie locaties voor landschapsfotografie, of rond te struinen in de natuur op zoek naar vogels of andere wilde dieren.

Ook macro is een onderdeel wat haar interesseert, hiermee kan je de kleinste dingen tot leven brengen.

Wanda Bisschop

Wanda Bisschop is 49 jaar en woont samen met haar vriend in Veendam. In het dagelijkse leven is zij werkzaam als administratieve kracht bij een volmachtkantoor waar zij zich bezig houdt met zakelijke verzekeringen.

In haar vrije tijd vermaakt zij zich vooral met lezen, het volgen van Formule 1, wandelen al dan niet gecombineerd met een Adventure Lab en bloggen op haar eigen site Wandaswereld. Zij schrijft vooral over haar wandelingen, de projecten waar zij bewust mee bezig is en de uitstapjes die ze zowel in eigen land als in het buitenland maakt. Dit alles voorziet zij natuurlijk van haar eigen foto’s want haar motto is: ‘een dag niet gefotografeerd, is een dag niet geleefd’. 

Eén van haar projecten van dit jaar is Project Fotografie met als voornaamste doel om haarzelf uit te dagen. Door deel te nemen aan Het Schierste Ploatje heeft zij direct haar grootste uitdaging op dit vlak te pakken, want zij heeft hiervoor behoorlijk uit haar comfortzone moeten treden. Zij fotografeert vooral landschappen, natuur en mooie steegjes.

Bianca Kuiper

Bianca Kuiper woont met haar man en zoon in Beerta. In het dagelijks leven is zij werkzaam als pedagogisch medewerker. Fotografie is voor haar ontspanning. Zij heeft meegedaan aan het Schierste Ploatje om andere mensen te inspireren en te laten genieten van onze mooie provincie Groningen. 

Anno Kruize

Anno Kruize is51 jaar en is een rasechte Knoalster. Hij fotografeert eigenlijk al van jongs af aan. Maar sinds een jaar of vier pakt hij het wat serieuzer aan. hij is het liefst op pad bij het krieken van de dag, om dan de wonderschone natuur op een voor hem nieuwe ontdekte plek te fotograferen. Hij verzamelt de plekken waar hij heeft gefotografeerd op zijn website. Dat is zijn uitlaatklep voor wat betreft schrijven, vormgeving en natuurlijk fotograferen.

Momenteel doet hij een fotografie-opleiding omdat hij in de toekomst graag zijn brood wil verdienen met het “produceren” van mooie beelden, of met het overdragen van zijn kennis aan andere fotografie-fanatiekelingen.  

Met zijn deelname heeft hij een steentje bij kunnen dragen om een positief beeld te kunnen geven van hoe mooi de Veenkoloniën is.

Dorien van den Biggelaar

Dorien van den Biggelaar is 52 jaar, woonachtig in Eelde-Paterswolde met haar 2 zonen van 19 en 15 jaar. Naast haar werk als Inside Sales medewerker bij een test en certificeringsbedrijf in Leek, houd zij zich in haar vrije tijd veel bezig met fotograferen, schilderen en tekenen.  

Landschap, kleur en details legt zij het liefst vast, van groothoek tot macro. Als het mooi weer is ’s ochtends en zij komt te laat op haar werk, dan weten haar collega’s wel dat zij weer ergens in de berm plaatjes lig te schieten. 

Door mee te doen aan Ploatje Veenkoloniën is zij uitgedaagd aan om de Veenkoloniën verder te ontdekken.

Ammy van Eerden

Ammy van Eerden, geboren in Scheemda en sinds 3 jaar is zij woonachtig in Veendam. Al lange tijd heeft zij iets met fotograferen. Zij maakte tijdens haar vakantie vele foto’s. Drie jaar geleden is zij gestopt met werken en kreeg zij haar eerste echte camera en sindsdien is het echt haar hobby geworden. Zij gaat er bijna dagelijks op uit en zij houdt ervan om details van bloemen, dieren, insecten en vlinders te laten zien. Vorige maand heeft ze haar eigen website gelanceerd.

“Het prachtige weidse landschap van onze provincie vraagt om vastgelegd te worden”, zegt Ammy van Eerden.

Het juryteam

Veendammer Ammy van Eerden heeft deze editie gewonnen. Rianne en Anno eindigen op een gedeelde tweede plaats, gevolgd door Dorien (4), Wanda (5) en Bianca (6). Stella Dekker (professioneel fotografe) en Alja Venema (winnares 2022) vormden dit jaar de vaste jury, ondersteund door gastjuryleden per opdracht: Melvin Jonker, Marion Stoffels, Johan Bosma en Ronnie Zeemering.

Het mooiste van de Veenkoloniën

Tijdens de zeer diverse opdrachten was het telkens de bedoeling om de Veenkoloniën op haar mooist te laten zien. Dit is zonder meer gelukt. Alle foto’s van alle deelnemers zijn terug te vinden op www.schiersteploatje.nl. Schierste Ploatje is een initiatief van Stichting ZO Groningen. De stichting houdt zich bezig met de promotie van Westerwolde, Oldambt en Veenkoloniën.

“Had het niet verwacht dat ik de wedstrijd zou gaan winnen”

Winnares Ammy van Eerden gaf aan dat ze vooral een stukje ongeloof had bij de eerste foto. “Dat had ik helemaal niet verwacht! Toen ik daarna met foto 2 en 3 ook de eerste werd, ja toen kwam het besef wel binnen en werd ik wel blij van de erkenning en de complimenten die ik kreeg. Nu ben ik gewoon heel erg blij dat ik een expositie mag houden om m’n foto’s te laten zien! Vorige maand heb ik mijn website www.avefotografie.eu online gezet en vind ik het geweldig dat meer mensen mijn foto’s kunnen bekijken. Voor mij is het belangrijk, omdat ik hoop dat mijn foto’s mensen blij en verwondert kan maken over hoe mooi de natuur kan zijn!”, aldus een blije Ammy van Eerden.

Expositie

Vanaf dit najaar is de expositie met het werk van Ammy van Eerden te zien op verschillende locaties in de Veenkoloniën.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal