Direct naar de inhoud.

Openluchtzwembaden in nood na vele regen: ‘Water staat nog net niet aan de lippen’

  • door:
  • op:
Een leeg zwembad De Horsten © Simon Mulder

REGIO – De zomervakantie is al een tijdje bezig, maar de bezoekersaantallen bij de buitenzwembaden in de regio blijven achter. De regen die ons land de afgelopen weken teisterden zorgen ervoor dat de zwembaden maar moeilijk hun hoofd boven water kunnen houden.

Eltje Toutenhof van zwembad De Horsten in Musselkanaal ziet de bezoekersaantallen voor het recreatief zwemmen achter liggen in vergelijking met het normale aantal bezoekers in deze periode. De bezoekers voor het ochtend- en avondzwemmen zijn vrij constant qua bezoekersaantallen.

Henk Smit van de openluchtzwembaden in de gemeente Borger-Odoorn ziet dezelfde tendens bij zijn zwembaden. ‘Het is een dramatische zomer voor ons. We hebben in juni een paar weken mooi weer gehad. En toen begon het weer minder te worden. Het is de laatste paar weken echt dramatisch. Ik geloof dat we nu in totaal op vijftigduizend bezoekers zitten. Normaal gesproken horen we 85.000 bezoekers.

Zwembad De Leewal in Exloo tijdens een eerdere activiteit © Rutger Breider/RTV1

Flexibile openingstijden

Het Musselkanaalse zwembad hanteert flexibele openingstijden. ‘Afhankelijk van de weersomstandigheden, de bezoekersaantallen en personele bezetting zijn we langer open of sluiten we eerder de poort.’

De zwembaden in Borger-Odoorn hanteren wel dezelfde tijden. Smit: ‘We bieden ook zwemlessen aan. Dus we blijven gewoon van zeven tot half acht ’s avonds geopend. Deze activiteiten moeten gewoon door kunnen gaan.’

Geen buffer

Voor de zwembaden in Borger-Odoorn kan dit weer financieel niet uit. ‘Er is mij gevraagd of we een buffer hebben. Vorig jaar hadden we een fantastische zomer en daardoor een buffer kunnen creëren, maar met die buffer hebben we de gaten van corona gevuld. Het water staat ons aan de kin, gelukkig nog net niet aan de lippen.’

Beter weer op komst

Beide zwembadbeheerders zien de laatste weken van de zomervakantie wel positief in. Toutenhof: ‘Vanaf volgende week wordt het weer beter. Met en goede eindspurt kunnen we de bezoekersaantallen van vorig jaar misschien nog evenaren.’

Smit ziet dat bij zijn zwembaden in Nieuw-Buinen en Valthermond anders. ‘Deze twee zwembaden zijn dorpse zwembaden. Je bent daar afhankelijk van de inwoners van het dorp. Een groot deel van de inwoners zijn nu zelf op vakantie. In die zwembaden komen minder bezoekers nu.’

Het zwembad in Exloo profiteert juist weer extra van mooi weer in de zomervakantie. Dat komt doordat het bad in een recreatiegebied ligt. ‘Ik hoorde dat de campings weer hartstikke vol zijn, dus daar zullen vast weer veel bezoekers naar ons zwembad komen om te genieten.’

De ingang van zwembad De Horsten in Musselkanaal © Hemmo Kuiper/RTV1-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal