Direct naar de inhoud.

Boete voor opruiing in appgroep actievoerende boeren

  • door:
  • op:
Whats App | Foto: RTV Noord

MUSSELKANAAL – Voor een oproep om een agent ‘een hooivork in de buik te steken’ op sociale media is een 28-jarige man uit Musselkanaal veroordeeld tot een boete van 800 euro. De helft hiervan is voorwaardelijk.

De man plaatste vorig jaar juli zijn oproep onder een foto en een gegevens van een agent. Een dag eerder schoot de agent bij Heerenveen op een 16-jarige jongen uit Akkrum. De tiener deed mee aan een protestactie tegen het Nederlandse stikstofbeleid.

‘Verkeerde inschatting’

De agent die schoot dacht dat de tractorbestuurder op agenten wilde inrijden. Hij was ‘beducht voor de veiligheid’ van zijn collega’s. Hoofdcommissaris Gery Veldhuis zei kort na het incident dat het hier om een ‘verkeerde inschatting’ ging. In de appgroep circuleerden een foto en de gegevens van de agent, waarvan werd aangenomen dat die had geschoten.

Opruiing

Onder de foto plaatste de twintiger het bericht: ‘Die man moet je een beste hooivork in de pens drukken’. Dit is opruiing, oordeelde de rechter. De oproep om een strafbaar feit te plegen kan gemakkelijk via sociale media worden gedeeld, zei de rechter. Hij kon de Kanaalster niet vragen waarom hij dit had gedaan, de man verscheen niet op zitting. Bij de politie zei hij dat hij niet wilde dat zijn oproep zou worden opgevolgd.

Draai om de oren

‘Die agent had een flinke draai om de oren moeten krijgen, want je schiet niet op iemand op de trekker’, verklaarde de man destijds. Hij zat net een week in die appgroep. De officier van justitie eiste een werkstraf van zestig uur. De rechter hield er meer rekening mee dat het bericht werd geplaatst in een roerige periode. ‘Het stof is inmiddels neergedaald’, zei hij. In dat licht is volgens hem een boete passender dan een werkstraf.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal