Direct naar de inhoud.

Verdachten misstanden zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde volgend jaar voor de rechter

  • door:
  • op:
Zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde © Ariënne Dozeman/RTV Noord

WEDDE – Het ziet ernaar uit dat de verdachten in de geruchtmakende zaak rond de misstanden op zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde pas volgend jaar voor de rechter moeten verschijnen. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Een datum voor de zitting is nog niet bekend. Het OM heeft meer tijd nodig dan aanvankelijk gedacht om deskundigen te raadplegen.

Alle verdachten zijn inmiddels gehoord. ‘In dit stadium van het onderzoek zijn dat er elf. Maar dat wil niet zeggen dat die ook allemaal voor de rechter moeten verschijnen’, benadrukt Klaas Jan Bos, woordvoerder namens het OM Noord-Nederland.

Twee hoofdverdachten

Het ligt voor de hand dat in elk geval de twee voormalige eigenaren, de beide hoofdverdachten, voor de rechter moeten verschijnen. Bij de overige negen is dat dus nog afwachten. Bos: ‘Wij willen hen horen. Zij hebben ook recht op een advocaat, als ze dat willen. En dan geldt formeel dezelfde procedure als bij de hoofdverdachten.’

Stelselmatig mishandeld

De zaak kwam eind vorig jaar in de openbaarheid door toedoen van onderzoeksjournalist Alberto Stegeman van het SBS 6-programma Undercover in Nederland. Een medewerker van het programma maakte heimelijk beelden waaruit bleek dat cliënten met een ernstig verstandelijke beperking stelselmatig werden mishandeld en getreiterd. Dat werd later bevestigd door een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De zorgboerderij is inmiddels gesloten, de cliënten zijn bij andere instellingen ondergebracht.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal