Direct naar de inhoud.

Bijzondere luidsprekers vervangen traditionele kerkklokken in Musselkanaal

  • door:
  • op:
De PKN kerk in Musselkanaal krijgt nieuwe kerkklokken © Mario Haß

MUSSELKANAAL – In Musselkanaal heeft de Protestantse gemeente onlangs een opvallende verandering ondergaan met de komst van bijzondere kerkklokken. In plaats van de traditionele gegoten klokken zijn er nu luidsprekers die het geluid van kerkklokken produceren, waarmee een langgekoesterde wens van de kerk eindelijk in vervulling gaat.

Luut Roosien, kerkrentmeester bij de Musselkanaalse kerk, speelde een cruciale rol bij het verwezenlijken van dit unieke project. Hij legt uit: “De oorspronkelijke kerkklokken bevonden zich in de oude hervormde kerk. De nieuwe eigenaren van dat gebouw hebben besloten de klokken elders te plaatsen en uit de toren te verwijderen, wat heeft geleid tot het gemis van de kerkklokken in het dorp.”

Helaas bood de kerktoren van De Ontmoeting, zoals het kerkgebouw wordt genoemd, geen geschikte locatie voor nieuwe klokken vanwege het ontbreken van galmgaten.

Andere alternatieven voor kerkklokken werden al snel afgekeurd. “Een opstelling op het plein leek ons ook niet ideaal. Het opnieuw laten gieten van bronzen klokken zou een kostbare aangelegenheid zijn. Het vinden van tweedehands klokken bleek eveneens een uitdaging,” voegde Roosien eraan toe.

Uiteindelijk stuitte Roosien op een artikel over een kerk in Breda die elektronische klokken gebruikte. Na contact te hebben gehad met deze kerk, waren Roosien en andere kerkrentmeesters snel overtuigd.

Op de kerktoren zijn nu luidsprekers geïnstalleerd. “De luidsprekers zijn bedoeld om alleen te functioneren als klok tijdens uitvaarten of de zondagochtenddienst. Tijdens een rouwstoet begint men bij de kerk met een wandeling naar de begraafplaats, waarbij de klok geluid maakt tot aan de begraafplaats. De begrafenisondernemer kan dan met zijn telefoon de klok weer uitschakelen,” legde Roosien uit.

Op zaterdagochtend werden de luidsprekers getest om ervoor te zorgen dat alles gereed was voor de zondagochtenddienst. “Vanochtend heb ik nog even gecontroleerd of de techniek ons niet in de steek zou laten. Het werkte gelukkig allemaal nog goed. Dit deed ik natuurlijk wel op halve geluidssterkte voor het dorp.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal