Direct naar de inhoud.

Zomer 2023 was ondanks regen toch droger dan gemiddeld

  • door:
  • op:
De zomer van 2023 gaat de boeken in als druilerig © Freepik

Regio – Terwijl de zomer van 2023 landelijk gezien vochtiger was dan verwacht, hadden de gemeenten Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn een drogere periode dan gemiddeld. De gegevens, afkomstig van Weerplaza en betrekking hebbend op juni, juli en augustus, tonen aan dat het aantal neerslagdagen in deze regio minder was dan gebruikelijk.

In het bijzonder was juli in grote delen van het land regenachtiger dan normaal, met de Veenkoloniën als geen uitzondering. Er waren 27 dagen met minstens 0,1 millimeter regen, wat resulteerde in een totaal van 127,3 millimeter neerslag. Ter vergelijking: normaal gesproken telt de regio 17 regendagen in juli, met 95,6 millimeter neerslag.

Opmerkelijk genoeg meldde het KNMI dat de gemiddelde temperatuur in juli in heel Nederland boven 18 graden lag. Desondanks zorgde de aanhoudende neerslag, inclusief de storm Poly op 5 juli, voor een nat begin van de maand. De laatste tien dagen van juli waren eveneens ‘nat en somber’.

In juni, daarentegen, hadden Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn slechts 6 dagen regen, met een totaal van 12,3 millimeter neerslag. In juni regent het normaal gesproken 16 dagen, met 69,4 millimeter neerslag.

Augustus bracht een gemengd beeld, waarbij de neerslag in deze regio minder was dan gemiddeld. Landelijk gezien was het echter natter dan normaal in augustus, met de meeste neerslag in de Achterhoek en het noorden van Limburg, volgens het KNMI.

Hoewel de gemiddelde temperatuur in augustus met 17,6 graden iets lager was dan gehoopt, kunnen Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn terugkijken op een zomer die over het algemeen droger was dan het landelijke gemiddelde.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal